Rakuten Viber potpisao EU Kodeks ponašanja

Rakuten Viber potpisao EU Kodeks ponašanja

Rakuten Viber potpisao je EU Kodeks ponašanja kako bi podržao svoju posvećenost sprečavanju i suzbijanju širenja govora mržnje na internetu na području cijele EU. U utorak, 10. svibnja 2022. Idit Arad, viša savjetnica Rakuten Vibera - koja je u tvrtki zadužena za temu zaštite privatnosti - pridružila se u Bruxellesu Didieru Reyndersu, šefu Komisije EU za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova kako bi potpisala sporazum.

Rakuten Viber povezuje ljude iz cijelog svijeta kroz sigurne jedan-na-jedan razgovore, grupe i kanale na svojoj platformi te je jedna od najpopularnijih aplikacija za razmjenu poruka u regiji srednje i istočne Europe s 76% penetracijom. Kako Viber nastavlja proširivati svoje značajke i stvarati nove načine za međusobnu komunikaciju svojih korisnika, tvrtka je predana izgradnji sigurne platforme za razmjenu poruka te želi svojim korisnicima osigurati sigurno mjesto za komunikaciju bez obzira na to kako komuniciraju.

Potpisivanjem kodeksa u Bruxellesu 10. svibnja, Viber će surađivati s Europskom komisijom za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, kao i pouzdanim nevladinim organizacijama na praćenju, analizi i uklanjanju govora mržnje na svojoj komunikacijsku platformu.

Nevladine organizacije uključene u kodeks ponašanja uključuju Španjolski opservatorij za rasizam i ksenofobiju (OBERAXE) u Španjolskoj, Ligue Internationale Contre le Racisme et l'Antisémitisme (LICRA) u Francuskoj, Centro Studi Regis u Italiji, National LGBT Rights Organisation (LGL) u Litvi te mnogi drugi diljem Europe.

Viber implementira potrebne alate kako bi pomogao nevladinim organizacijama prijaviti neprikladne komentare. Na platformi će biti dostupan posebni obrazac za nevladine organizacije i tijela kako bi se pojednostavio proces i osiguralo da Viber može poduzeti radnje i ukloniti sadržaj na najbrži mogući način. Surađujući s nevladinim organizacijama, Viber želi osigurati da svako iskustvo na platformi bude pozitivno istovremeno štiteći svoje korisnike od širenja ilegalnog govora mržnje.

Viber je odvojio resurse za obuku i podršku timovima zaduženim za moderiranje sadržaja koji će analizirati potencijalni sadržaj mržnje te poduzeti potrebne korake da se on ukloni. Kako bi omogućio bolje razumijevanje dostupnih alata za moderaciju, Viber će također blisko surađivati s nevladinim organizacijama u svrhu obuke i pojašnjenja.

Značajka koja će imati najviše koristi od potpisivanja Kodeksa ponašanja su Viber Kanali. Ljudi iz cijelog svijeta mogu se pretplatiti na Kanale kako bi otkrili najnovije vijesti, sudjelovali u anketama i kvizovima te dobili pristup ekskluzivnom sadržaju. Kanali također omogućuju javni forum za razgovor, a ovaj Kodeks ponašanja će osigurati da su implementirane odgovarajuće mjere za praćenje sadržaja. Ako se podijeli sadržaj mržnje u Kanalu, poruka može biti označena od strane jedne od nevladinih organizacija koje sudjeluju ili drugih korisnika, a moderacijski tim će je moći pregledati.

U posljednjem krugu praćenja evaluacije Kodeksa ponašanja, u 81% slučajeva, notifikacije su procijenjene u manje od 24 sata te su poduzete potrebne mjere. Viber također namjerava ukloniti prijavljeni govor mržnje u roku od 24 sata. Kodeks ponašanja rezultirao je pozitivnim promjenama na mnogim online platformama.

“Viber je oduvijek bio posvećen privatnosti i sigurnosti svojih korisnika. Nedavnim potpisivanjem kodeksa još ćemo više unaprijediti naše aktivnosti“, izjavila je Idit Arad, viša savjetnica za Rakuten Viber.

“Viberov opsežan popis značajki privatnosti, kao što su obostrana enkripcija, poruke koje nestaju te skriveni chatovi pružaju našim korisnicima poboljšanu razinu privatnosti prilikom razmjene osobnih poruka. Sada se korisnici Vibera mogu uključiti i u naše komunikacijske značajke kao što su Kanali, znajući koliko nam je bitna njihova privatnost“, tvrdi Arad.

Osim borbe protiv govora mržnje unutar platforme, Rakuten Viber također se nastoji boriti protiv drugih neetičkih ponašanja i spriječiti ilegalne aktivnosti poput trgovine ljudima, krijumčarenja, prijevare i još mnogo toga.