Prosječna kupovna moć po stanovniku u Europi u 2021. iznosi 15 tisuća eura

Prosječna kupovna moć po stanovniku u Europi u 2021. iznosi 15 tisuća eura
DepositPhotos

Prosječna kupovna moć po stanovniku u Europi za ovu godinu iznosi 15.055 eura, navodi GfK u najnovijem istraživanju temeljenom na 42 zemlje Starog kontinenta.

Ali, raspoloživi neto dohodak značajno varira. Primjerice, Lihtenštajn, Švicarska i Luksemburg imaju najveći raspoloživi neto dohodak s velikom razlikom, dok Kosovo, Moldavija i Ukrajina imaju najnižu. Dakle, Lihtenštajnci imaju više od 34 puta veći iznos na raspolaganju za potrošnju i štednju od Ukrajinaca.

Europljani imaju na raspolaganju oko 10,2 bilijuna eura za potrošnju u 2021. na hranu, stanovanje, usluge, troškove energije, privatne mirovine, osiguranje, odmor, mobilnost i kupnju potrošača. To odgovara prosječnoj kupovnoj moći po stanovniku od 15.055 eura. To znači da kupovna moć po stanovniku ima nominalni rast od 1,9 posto u 2021. No, iznos koji potrošači u konačnici imaju na raspolaganju za potrošnju i štednju uvelike varira od zemlje do zemlje, što pokazuje pregled prvih deset zemalja.

Kao i prošle godine, Lihtenštajn ponovno zauzima prvo mjesto s kupovnom moći po stanovniku od 64.629 eura. To je gotovo 4,3 puta više od europskog prosjeka. Prva tri na ljestvici kupovne moći su Švicarska i Luksemburg, kao što je bio slučaj prošle godine. Švicarcima je na raspolaganju za potrošnju 40.739 eura po stanovniku, nešto više od 2,7 puta više od europskog prosjeka, dok Luksemburžani imaju kupovnu moć po stanovniku od 35.096 eura. To je više od 2,3 puta više od europskog prosjeka.

Sve ostale zemlje u prvih deset također imaju vrlo visoku kupovnu moć po stanovniku, barem 55 posto više od europskog prosjeka. Velika Britanija je ove godine ušla u prvih deset s kupovnom moći po glavi stanovnika od 23.438 eura, što je stavlja na deseto mjesto. Ukupno, 16 od 42 ispitane zemlje je iznad europskog prosjeka.

To je suprotnost od preostalih 26 zemalja, čija je kupovna moć po stanovniku ispod prosjeka, uključujući Španjolsku, koja je s 14.709 eura po stanovniku nešto ispod europskog prosjeka. Ukrajina je na dnu. Tamo stanovnici imaju 1892 eura po glavi, što je 13 posto manje od europskog prosjeka.

"Nakon što je kupovna moć prošle godine stagnirala zbog pandemije koronavirusa, ove godine ljudi mogu barem djelomično nadoknaditi rast inflacije kroz nominalni rast kupovne moći. To znači da su ove godine Europljani ponovno imali više novca na raspolaganju za potrošnju na usluge, odmor i još mnogo toga. Ipak, kupovna moć se ne razvija na isti način u svakoj europskoj zemlji. Dok se Velika Britanija pomiče za dva mjesta na ljestvici kupovne moći zbog jače funte, susjedna Irska pala je tri mjesta niže. Došlo je i do nekih promjena unutar zemalja kao što je Francuska, gdje se jaz u kupovnoj moći sve više povećava", stoji u istraživanju.