STRATEŠKI POTEZ

Projekt Centra gaming industrije u Novskoj prvi je takav u Europi

Projekt Centra gaming industrije u Novskoj prvi je takav u Europi

U prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 održano je predstavljanje strateškog projekta - Centar gaming industrije u Novskoj (CGI). Projekt vrijedan 60 milijuna eura provodi Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ uz partnerstvo sa Sisačko-moslavačkom županijom, Gradom Novska te Razvojnom agencijom SIMORA. Projekt započinje s provedbom ove godine, a sredstva su osigurana kroz Fond pravedne tranzicije.

Prema projektu, Centar uključuje izgradnju nekoliko objekata na devet hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska. Zgrada fakulteta koji se prostire na 12.000 kvadrata i studenskog doma od 5000 kvadrata, uz sve studentske sadržaje poput restorana i ugostiteljskih objekata, tu su i bazen te sportska dvorana. Studenski dom imat će 201 ležaj, a akcelerator 200 radnih jedinica i moderno opremljeni VR studio. Inkubator za testiranje videoigara ima 2500 sjedećih mjesta. Sve je povezno sa širokim sustavom prometnica, a predviđen je i niz sportskih igrališta, rukometno, nogometno, odbojkaško igralište, golf vježbalište, teretana na otvorenom te teniski tereni. Projektom je predviđena i energana.

"Zahvalni smo svima koji su prepoznali ono što radimo u Sisačko-moslavačkoj županiji i Novskoj. Mi smo prije nekoliko godina iskoristili priliku, i u našoj županiji razvili sasvim jednu novu i modernu industrijsku granu – industriju videoigara. Ona konstantno bilježi rast i to je bio naš povod da se okrenemo u tom smjeru", izjavila je ravnateljica Regionalnog kooordiatora Sisačko – moslavačke županije Andreja Šeperac.

Zadovoljan je bio i župan Ivan Celjak.

"Ovo je sjajan projekt. U posljednje dvije godine, ishodovali smo svih 6 građevinskih dozvola, osigurali smo sredstva putem Fonda za pravednu tranziciju. Srednja škola Novska i Tehnička škola u Sisku imaju smjer za razvoj videoigara i smjer za robotiku. Nove industrije, nove tehnologije, novi su smjer za SMŽ. Očekujemo dolazak mladih i nova zapošljavanja. Ovo će biti i centar razvoja SMŽ. Čekamo odluku o financiranju, potom slijedi nabava i izgradnja", poručio je Celjak.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, kao i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, nazočili su svečanosti i također izrazili zadovoljstvo. Baš kao i Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1.

Za ovaj projekt koji je izradila tvrtka Trames ishodovano je šest građevinskih dozvola. Natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije spreman za Centar gaming industrije očekuje se u prvom kvartalu ove godine, a nakon toga i objava nabave za izvođača radova. Sami početak radova očekuje se do kraja ove godine.