OČEKIVAN TREND

Prodaja povezanih automobila premašit će 500 milijuna do 2030.

Prodaja povezanih automobila premašit će 500 milijuna do 2030.
Depositphotos

Prema Counterpoint Researchu, automobilska industrija je zrela za poremećaj udruživanjem raznih naprednih mogućnosti od električnih pogona i autonomne vožnje vođene umjetnom inteligencijom do naprednog HMI-ja, HD karata u stvarnom vremenu i infotainment sustava. Sve te mogućnosti zahtijevaju aktivnu, stabilnu, nisku latenciju i mobilnu vezu velike propusnosti. Ovo je mjesto gdje 5G stupa na scenu, dodajući još jednu tehnološku dimenziju za povezivanje ovih mogućnosti.

Tijekom posljednjeg desetljeća 4G je bila glavna mobilna povezivost ugrađena u automobile putem NAD modula s fokusom na telematiku, sigurnost i slučajeve upotrebe hitnih poziva. Međutim, slučajevi korištenja za automobile koji će se pojaviti tijekom sljedećeg desetljeća jamčit će 5G povezivost kako bi se zadovoljili novi slučajevi korištenja napredne mobilnosti. Kumulativna prodaja automobila s ugrađenim 5G činit će gotovo polovicu ukupnih povezanih automobila prodanih između 2024. i 2030.

Trenutačno Njemačka prednjači u pogledu prodora povezivosti, ali očekuje se da će Kina postići 100% prodora povezivosti do 2028. Ovaj razvoj događaja stavlja Kinu u vodeću poziciju na globalnom tržištu prodaje povezanih automobila do 2030., a slijede je SAD, Indija, Japan i Njemačka odijelo. Predviđa se da će ovih pet najvećih zemalja zajedno činiti više od dvije trećine globalne prodaje povezanih automobila do 2030.

“Kina je spremna dominirati tržištem povezanih automobila, potaknuta brzim usvajanjem električnih vozila, C-V2X i drugih povezanih infotainment značajki. Domaći proizvođači električnih vozila kao što su BYD, NIO, Xpeng i Li Auto nastoje diferencirati svoju ponudu od tradicionalnih igrača i proširiti se na međunarodna tržišta,” rekao je Soumen Mandal, viši analitičar u Counterpoint Research.

Mandal je dodao: “U SAD-u, drugom po veličini svjetskom tržištu povezanih automobila, rast će prvenstveno biti potaknut usvajanjem naprednih sigurnosnih značajki kao što su Vehicle-to-Everything (V2X) komunikacija i Level 2+ autonomija. Telekomunikacijski divovi kao što je AT&T prednjače u području povezanih automobila, dok konkurenti poput Verizona i T-Mobilea nastoje iskoristiti prilike za prihod kroz značajke kao što su prediktivno održavanje, zakazivanje usluga, daljinska dijagnostika, karte uživo i platforme za sadržaj.”

"Indija će doživjeti najbrži rast u prodaji povezanih automobila između 2023. i 2030. Indijski proizvođači automobila postupno sustižu svoje međunarodne kolege i poboljšavaju svoje digitalne ponude kako bi poboljšali iskustvo vožnje", rekao je Mandal.