Prelazak na DVB-T2/HEVC sustav započinje krajem listopada 2020.

Prelazak na DVB-T2/HEVC sustav započinje krajem listopada 2020.
DepositPhotos / Ilustracija

Nakon što je zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, HAKOM  u ožujku odgodio prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa,  Odašiljači i veze d.o.o (OiV) objavili su ovog petka, 10. srpnja, kako prelazak na novi DVB-T2/HEVC sustav odašiljanja započinje krajem listopada 2020.

Svi stanovnici Republike Hrvatske moći će nastaviti pratiti televizijske programe putem postojeće opreme koju trenutačno koriste najmanje do novog datuma prelaska. Prelazak će započeti 27. listopada 2020. i trajat će do 12. studenoga 2020., a odvijat će se po digitalnim regijama. Raspored prelaska po digitalnim regijama kao i sve ostale informacije mogu se pročitati na poveznici.

Podsjećamo, u Republici Hrvatskoj je u tijeku prelazak sa DVB-T sustava sa standardom kodiranja MPEG-2 na napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz napredniji standard kodiranja H.265/HEVC. Gledatelji zemaljske televizije u ovom trenutku do konačnog prelaska mogu pratiti postojeće televizijske programe na oba standarda, zavisno od prijamnika koje koriste (DVB-T ili DVB-T2).