Predviđa se smanjen ali stabilan rast tržišta mobilnih oglasa

Predviđa se smanjen ali stabilan rast tržišta mobilnih oglasa

Foto: Fotolia

U novom izvješću o tržištu mobilnih oglasa, analitička tvrtka Gartner predviđa da će, zbog toga što je mobilni oglasni prostor nadmašio potražnju, doći do usporavanja rasta tržišta u iduće tri godine.

No, unatoč tome što je mobilni oglasni prostor nadmašio potražnju, zbog brzog rasta i razmnožavanja mobilnih web stranica i aplikacija, očekuje se da će oglašivači imati stalan interes za oglasnim prostorom, dok će veličina tržišta značajno narasti.

Gartner predviđa da će u ovoj godini potrošnja na mobilno oglašavanje doseći 18 milijardi dočara, što bi bio značajan rast u odnosu na predviđenih 13,1 milijardi dolara u 2013. godini. Analitička tvrtka također predviđa da će ovo tržište do 2017. godine biti vrijedno 49,1 milijardu dolara.

Od 2015. do 2017. godine rast tržišta će biti potaknut poboljšanim tržišnim uvjetima, a potaknut će ga usluge konsolidacije, standardizacija mjerenja i nove tehnologije za ciljano oglašavanje koje će omogućiti ciljanje onih područja koja najviše mogu pomoći u rastu ovog tržišta.

Prema predviđanjima analitičara sve globalne regije će doživjeti snažan rast, a najveći udio u tom rastu zauzet će Sjeverna Amerika, zahvaljujući velikim oglašivačkim budžetima i prelasku na mobilno poslovanje. S druge strane, također se predviđa da će u japanskoj, azijskoj i pacifičkoj regiji oglašavanje biti najzrelije.

Što se tiče vrste mobilnih oglasa, video oglasi će zabilježiti najveći rast zahvaljujući sve većem tržištu tablet uređaja, međutim očekuje se da će standardni prikaz oglasa donijeti najviše prihoda.

Od ostalih vrsta oglasa, Gartner očekuje da će standardan prikaz oglasa prebaciti na web prikazivanje nakon dugogodišnje popularnosti prikazivanja oglasa unutar aplikacija. Rast će prema izvješću zabilježiti i oglasi vezani za pretraživanje i interaktivne karte, kojima pogoduje povećano korištenje podataka o lokaciji, koje kompanije prikupljaju od korisnika, ili podaci prikupljeni kroz aplikacije na kojim korisnici obilježavaju gdje se trenutno nalaze, kao što su Foursquare i Pinterest.

Gledajući druge regije, Gartner predviđa da će tržište zapadne Europe zabilježiti nešto manji rast tijekom istog razdoblja nego Sjeverna Amerika. Dok se za japansku, pacifičku i azijsku regiju očekuje da će rast u razdoblju od 2015. do 2017. godine usporavati u prosjeku oko 30 posto godišnje, što je prirodna posljedica ranog vodstva regije u mobilnom oglašavanju.

Još iz kategorije

Udruga glas poduzetnika želi pomoći poduzetnicima u borbi

Udruga glas poduzetnika želi pomoći poduzetnicima u borbi

31.05.2020. komentiraj

Predstavljen je novi projekt udruge Glas poduzetnika pod imenom “Ovdje štiti UGP“, u kojem kako sami tvrde da će njihovi članovi moći će prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora, a UGP će konzultirati pravnike, obavijestiti javnosti o slučaju te savjetovati članove.

Adata pokrenula kampanju ‘Build to Create’ kojom ističe svoje proizvode namijenjene stvarateljima sadržaja

Adata pokrenula kampanju ‘Build to Create’ kojom ističe svoje proizvode namijenjene stvarateljima sadržaja

31.05.2020. komentiraj

Tvrtka Adata Technology, vodeći proizvođač visokoperformansnih DRAM modula, NAND flash proizvoda i dodataka za mobilne uređaje pokrenula je novu kampanju ‘Build to Create’ kako bi istakla svoj portfelj proizvoda savršeno prikladan za stvaratelje sadržaja. Ti proizvodi uključuju unutarnje i vanjske SSD uređaje vanjski tvdi disk, DRAM memorijski modul i memorijske kartice.

U travnju zabilježen veliki pad maloprodajnoga prometa

U travnju zabilježen veliki pad maloprodajnoga prometa

30.05.2020. komentiraj

U travnju 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 25,5 posto manji u odnosu na travanj 2019. godine, što predstavlja najbržu dinamiku pada u novijoj hrvatskoj povijesti. Pad u ovogodišnjem travnju rezultat je mjera u borbi protiv koronavirusa, čija je primjena počela 19. ožujka, u punome obujmu trajale su gotovo cijeli travanj (tek 27. travnja započela je prva faza popuštanja mjera), a uključivale su, među ostalim, i obustavu rada dijela poduzetnika u djelatnosti trgovine te obustavu rada ugostiteljskih objekata.