Predviđa se smanjen ali stabilan rast tržišta mobilnih oglasa

Predviđa se smanjen ali stabilan rast tržišta mobilnih oglasa

Foto: Fotolia

U novom izvješću o tržištu mobilnih oglasa, analitička tvrtka Gartner predviđa da će, zbog toga što je mobilni oglasni prostor nadmašio potražnju, doći do usporavanja rasta tržišta u iduće tri godine.

No, unatoč tome što je mobilni oglasni prostor nadmašio potražnju, zbog brzog rasta i razmnožavanja mobilnih web stranica i aplikacija, očekuje se da će oglašivači imati stalan interes za oglasnim prostorom, dok će veličina tržišta značajno narasti.

Gartner predviđa da će u ovoj godini potrošnja na mobilno oglašavanje doseći 18 milijardi dočara, što bi bio značajan rast u odnosu na predviđenih 13,1 milijardi dolara u 2013. godini. Analitička tvrtka također predviđa da će ovo tržište do 2017. godine biti vrijedno 49,1 milijardu dolara.

Od 2015. do 2017. godine rast tržišta će biti potaknut poboljšanim tržišnim uvjetima, a potaknut će ga usluge konsolidacije, standardizacija mjerenja i nove tehnologije za ciljano oglašavanje koje će omogućiti ciljanje onih područja koja najviše mogu pomoći u rastu ovog tržišta.

Prema predviđanjima analitičara sve globalne regije će doživjeti snažan rast, a najveći udio u tom rastu zauzet će Sjeverna Amerika, zahvaljujući velikim oglašivačkim budžetima i prelasku na mobilno poslovanje. S druge strane, također se predviđa da će u japanskoj, azijskoj i pacifičkoj regiji oglašavanje biti najzrelije.

Što se tiče vrste mobilnih oglasa, video oglasi će zabilježiti najveći rast zahvaljujući sve većem tržištu tablet uređaja, međutim očekuje se da će standardni prikaz oglasa donijeti najviše prihoda.

Od ostalih vrsta oglasa, Gartner očekuje da će standardan prikaz oglasa prebaciti na web prikazivanje nakon dugogodišnje popularnosti prikazivanja oglasa unutar aplikacija. Rast će prema izvješću zabilježiti i oglasi vezani za pretraživanje i interaktivne karte, kojima pogoduje povećano korištenje podataka o lokaciji, koje kompanije prikupljaju od korisnika, ili podaci prikupljeni kroz aplikacije na kojim korisnici obilježavaju gdje se trenutno nalaze, kao što su Foursquare i Pinterest.

Gledajući druge regije, Gartner predviđa da će tržište zapadne Europe zabilježiti nešto manji rast tijekom istog razdoblja nego Sjeverna Amerika. Dok se za japansku, pacifičku i azijsku regiju očekuje da će rast u razdoblju od 2015. do 2017. godine usporavati u prosjeku oko 30 posto godišnje, što je prirodna posljedica ranog vodstva regije u mobilnom oglašavanju.

Još iz kategorije

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

16.11.2019. komentiraj

Gotovo svi koristimo mobitele, i to prosječno skoro pet sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanje, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s trendom digitalizacije te da su zadovoljni njenom razinom u zemlji, no bez obzira na to žele više inovacija, digitalnih rješenja i usluga u gotovo svim sferama svakodnevnog života.

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

16.11.2019. komentiraj

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.