PLUSEVI I MINUSI

Prednosti i mane "low-code" i "no-code" u cloud arhitekture

Prednosti i mane "low-code" i "no-code" u cloud arhitekture
Depositphotos

Razvojne platforme s malo koda (low-code) i bez koda (no-code) postale su popularne ponajprije zbog sve veće popularnosti umjetne inteligencije, koja omogućava demokratizaciju razvoja aplikacija i osnaživanje "građanskih programera".

Platforme s low-code i no-code pružaju vizualna sučelja i unaprijed izgrađene komponente za pojednostavljenje procesa kodiranja tako da osobe s minimalnim iskustvom kodiranja mogu brzo izraditi aplikacije. Iako ove platforme nude prednosti, one također uvode kompromise koji se moraju pažljivo razmotriti unutar arhitekture računalstva u cloudu, uključujući dizajn, razvoj i implementaciju.

Primjerice, izvrsne su u pojednostavljivanju procesa razvoja nudeći unaprijed zapakirane komponente i predloške. Ali, mogu imati ograničenja kada je u pitanju prilagodba. Kako složenost aplikacije raste, programerima će možda trebati pomoć da postignu prilagodbu i preciznu kontrolu koju žele. To može biti prepreka za organizacije s jedinstvenim ili visoko specijaliziranim zahtjevima. Platforme ove vrste omogućuju i brz razvoj aplikacija.

To može biti korisno za organizacije koje trebaju brzo izraditi prototip i pokrenuti aplikacije. Međutim, skaliranje ovih aplikacija može otkriti ograničenja platforme s low-code kako se zahtjevi povećavaju. Pretpostavimo da platforma nije izgrađena za rukovanje velikim bazama korisnika ili velikom količinom podataka, kao što većina treba. Na kraju ćete udariti u zid, a budući da niste stvorili sustav, nije sigurno koliko lako se može popraviti stvari.

Nadalje, izgrađene su kako bi razvoj bio dostupan široj publici. Često uključuju sigurnosne značajke, ali razina kontrole i granularnosti može biti ograničena u usporedbi s tradicionalnim pristupima gdje bi sigurnost trebala biti dio ukupnog razvoja. Zato organizacije moraju pažljivo procijeniti sigurnosne mjere koje pruža platforma i osigurati da su usklađene s njihovim posebnim sigurnosnim zahtjevima i industrijskim propisima.

One mogu i pojednostaviti razvoj samostalnih aplikacija. Međutim, integracija ovih aplikacija s naslijeđenim sustavima ili drugim uslugama u cloudu može biti izazov. To uvelike ovisi o mogućnostima platforme i API integracijama i može zahtijevati dodatne razvojne napore kako bi se postigla besprijekorna integracija s postojećim sustavima. To smanjuje vrijednost koju donosi tehnologija s low-code i no-code.