DOBRA GODINA

Povezani automobili na cestama porast će za 18 posto u 2023.

Povezani automobili na cestama porast će za 18 posto u 2023.
Depositphotos

Povezani automobili na cestama trebali bi porasti za 18% 2023., prema Omdiji. Kompanije, uključujući Google i Apple, pozicioniraju se kako bi uhvatile i razvile potencijalne prilike za prihod s ovog tržišta u narednom desetljeću.

Omdijino istraživanje dalje otkriva da će preko 900 milijuna povezanih automobila biti na cestama početkom sljedećeg desetljeća, zasjenjujući instaliranu bazu popularnih potrošačkih uređaja kao što su pay-TV set-top box uređaji i tableti. Ova će vozila uključivati mnoštvo zaslona u prednjem i stražnjem dijelu kabine koji svake godine postaju sve veći kako bi omogućili video usluge i usluge igranja.

Kao što se vidi iz njihovog pristupa drugim kategorijama proizvoda, vlasnici platformi Google i Apple nastoje postati ključni čuvari unutar automobilskog okruženja sa svojim odgovarajućim softverskim rješenjima za automobile. Amazon donosi svoje rješenje za zabavu Fire TV u vozilima i za medijsku potrošnju. Kao odgovor na ovaj pokušaj, proizvođači originalne opreme za automobile razvijaju vlastita softverska rješenja kako bi vozače zadržali unutar vlastitih ekosustava, dopuštajući im da zadrže kontrolu nad cjelokupnim korisničkim iskustvom u vozilu i softveru.

Tijekom sljedećih nekoliko godina, sva prodaja novih automobila uključivat će povezivost kao standardnu značajku koja omogućuje usluge i pretplate u kabini automobila dok se industrija usmjerava na ponovljene prihode u novom poslovnom modelu. Strategije monetizacije već se uvode putem dodatnih pretplata u rasponu od usluga igranja u oblaku do grijanih sjedala, pa čak i samih automobila.

“Postoji neizvjesnost u pogledu spremnosti potrošača da dodatno plate za usluge u automobilu, posebno jer to povezuju s vrijednošću za novac s obzirom da prosječna putovanja traju između 15 i 30 minuta. Iako je bilo teško unovčiti, očekuje se da će domaće usluge temeljene na automobilima pružiti takve mogućnosti u nadolazećim godinama. Ovaj potencijal znači da mnogi dionici smatraju automobilsku industriju ključnim područjem za budući rast,” rekao je David Tett, glavni analitičar u Omdiji.