Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja
DepositPhotos

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru.

“Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,“ rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

"Okvir ukupnog iskustva (TX), koji pomaže agencijama u upravljanju interakcijama između zaposlenika i građana, omogućuje transformaciju i ostat će među glavnim pokretačima IT potrošnje u 2023.“, tvrdi Snyder.

Uz poboljšanje iskustva i angažmana građana, kohezivna strategija pomoći će vladama da unaprijede digitalne vještine i pismenost svoje radne snage pružanjem modernih alata i pristupa za smanjenje trvenja u radu vlade. Predviđa se da će se u 2023. vladina IT potrošnja povećati u svim segmentima osim uređaja, jer državni krajnji korisnici produljuju vijek trajanja svojih uređaja koji su nabavljeni na početku pandemije.

Softver će biti segment s najvećim rastom u 2023., a slijede ga IT usluge i interne usluge. Inicijative poput migracije usluga u oblak, modernizacije aplikacija i jačanja mrežne sigurnosti među primarnim su inovacijskim prioritetima na koje su vlade usredotočene kako bi poboljšale angažman javnosti i zadovoljstvo. Prema Gartner CIO and Technology Executive Survey za 2023. godinu, digitalna transformacija, učinkovito korištenje i korištenje podataka te modernizacija tehnologije tri su glavna prioriteta vladinih CIO-ova.

“Postizanje ovih prioriteta ovisi o uspostavi zajedničke digitalne vizije za cijelu organizaciju i integraciji te vizije u strategije na razini poduzeća,“ rekao je Apeksha Kaushik, glavni analitičar u Gartneru.

"U skladu s ovim prioritetima, ulaganja će se povećati u kibernetičku sigurnost, modernizaciju aplikacija, platforme u oblaku, integracijske tehnologije kao što su AI i ML te alate za analizu poslovanja/podataka.

U isto vrijeme, CIO će se morati uhvatiti u koštac s izazovima kao što su različita očekivanja dionika i razviti akcijske planove u skladu s tim.

„Vladini CIO-ovi morat će se pozabaviti problemima digitalne transformacije s ciljevima misije. Moraju blisko surađivati s državnim rukovoditeljima kako bi osigurali zajedničko razumijevanje vizije, plana i povezanosti s prioritetima ključnim za misiju,“ dodao je Kaushik.