Nastavak snažnog rasta

Potrošnja na virtualnu i proširenu stvarnost u Europi dosegnut će 10,5 milijardi dolara do 2027.

Potrošnja na virtualnu i proširenu stvarnost u Europi dosegnut će 10,5 milijardi dolara do 2027.
de

Europska potrošnja za proširenu stvarnost i virtualnu stvarnost (AR/VR) dosegnut će 1,1 milijardu dolara, odnosno 3,4 milijarde dolara u 2023. godini, prema IDC-u. Do 2027., potrošnja za AR/VR dosegnut će 10,5 milijardi dolara, rastući uz CAGR od 24,9 posto za razdoblje 2022. – 2027. Iako je potrošnja za AR/VR revidirana naniže od prethodne prognoze zbog visoke inflacije i drugih makroekonomskih uvjeta, potrošnja će ove godine porasti za 32,0 posto. Ovo pokazuje kako su AR i VR strateške tehnologije za podršku poslovnim ciljevima organizacija.

"Kao odgovor na izazovne makroekonomske uvjete, mnoge europske tvrtke usvajaju oprezniji pristup ulaganjima u IT, odgađajući neke velike implementacije AR/VR", rekao je Lubomir Dimitrov, voditelj istraživanja, IDC Data and Analytics, Europa.

"Međutim, promjena prioriteta, s naglaskom na optimizaciju ROI-ja i povećanje produktivnosti i učinkovitosti, nastavit će intenzivirati zanimanje za AR i VR, potaknuto digitalnim trendom 'sve na daljinu' i zadržavanjem snažnog fokusa na sigurnost zaposlenika“, tvrdi Dimitrov.

Potrošačka industrija, maloprodaja i diskretna proizvodnja bit će industrije s najvećom potrošnjom u 2023., s udjelom od 63,7 posto ukupne potrošnje. U B2B prostoru, industrije resursa doživjet će najbrži dugoročni rast, s dvoznamenkastim rastom tijekom predviđenog razdoblja. AR/VR pomaže tvrtkama da poboljšaju učinkovitost omogućavajući brzu podršku na daljinu i rješavanje problema u slučaju kvara imovine, povećanje produktivnosti povećanjem ljudskih sposobnosti i povećanje sigurnosti zamjenom često rizične obuke na licu mjesta sigurnim virtualnim uputama. U industriji resursa sigurnost je ključna, a AR stručnjacima omogućuje praktički pregled strojeva i okolnog okoliša, omogućujući detaljnu i točnu inspekciju opasnih područja bez ugrožavanja operatera gradilišta.

Obuka, online maloprodajno izlaganje i industrijsko održavanje zauzet će najveći udio B2B ulaganja u slučajeve upotrebe u 2023. Virtualna obuka postala je popularnija jer pomaže zaposlenicima da brzo i interaktivno steknu vještine, pružajući praktična, zanimljiva, virtualna iskustva učenja u sigurno okruženje. Virtualna obuka također je isplativija alternativa tradicionalnoj obuci u industrijama kao što su proizvodnja i transport. Suradnja će biti najbrže rastući slučaj korištenja do 2027., s rastom od 89,2 posto petogodišnji CAGR. Budući da je daljinski i hibridni rad postao nova normala, AR/VR igra ključnu ulogu u rješavanju potreba daljinske suradnje. Omogućuju tvrtkama da odu dalje od tradicionalnih alata za video i audiokonferencije, pružajući zaposlenicima sveobuhvatnija i zanimljivija iskustva i jamčeći kontinuitet kritičnih timskih aktivnosti.