10 najveći proizvođača originalne opreme (OEM) zauzimali su 37,2 posto ukupnog tržišta u 2022.

Potrošnja čipova smanjenja 7,6 posto u 2022.

Potrošnja čipova smanjenja 7,6 posto u 2022.
Depostiphotos / Ilustracija

Prvih 10 svjetskih proizvođača originalne opreme (OEM) smanjili su svoju potrošnju čipova za 7,6 posto i činili su 37,2 posto ukupnog tržišta u 2022., prema preliminarnim rezultatima Gartnera. Pritisci globalne inflacije i recesije oštro su oslabili potražnju za osobnim računalima i pametnim telefonima u 2022., utječući na globalnu OEM proizvodnju. Većina od 10 najvećih kupaca poluvodiča glavni su proizvođači originalne opreme za računala i pametne telefone.

"Kao rezultat toga, nagli pad potrošačke potražnje za osobnim računalima i pametnim telefonima spriječio je vrhunske OEM proizvođače da povećaju jediničnu proizvodnju i isporuke", rekao je Masatsune Yamaji, viši direktor analitičar u Gartneru.

“Politika nulte borbe protiv COVID-a u Kini također je uzrokovala ozbiljne materijalne nestašice i kratkoročne poremećaje u lancu opskrbe elektronikom. Dugotrajna nestašica poluvodiča na tržištu automobila, umrežavanja i industrijske elektronike, povećala je prosječne prodajne cijene čipova (ASP) i ubrzala povećanja prihoda od poluvodiča na tim tržištima. Posljedično, ovi su čimbenici rezultirali smanjenjem udjela vodećih OEM-ova u ukupnoj potrošnji poluvodiča u 2022. u odnosu na 2021.“, tvrdi Yamaji.

Svih deset najboljih kompanija u 2021. ostalo je u 2022., a Apple i Samsung zadržali su prva dva mjesta. Samo su Samsung i Sony povećali svoju potrošnju čipova u 2022. Apple je ostao na vrhu ljestvice kupaca poluvodiča četvrtu godinu zaredom. Tvrtka je smanjila potrošnju na računalne mikroprocesorske jedinice (MPU) za 11,7 posto zbog kontinuiranog prelaska na posjedovanje vlastitih aplikacijskih procesora dizajniranih u kući. Međutim, Apple je povećao potrošnju na ne-memorijske čipove za 2,8 posto.

Samsung je povećao potrošnju čipova za 2,2 posto i zadržao drugu poziciju. Tvrtka je stekla veći tržišni udio na tržištu pametnih telefona zbog svog vodstva u sklopivim telefonima, kao i koristi od politike nulte epidemije COVID-a u Kini, koja je utjecala na njezine konkurente, što je dovelo do povećanja potrošnje na poluvodiče u 2022.

Sony je pokazao najbrži rast potrošnje čipova u 2022. zbog održivog globalnog interesa potrošača za PlayStation 5 konzole za videoigre. Međutim, obujam proizvodnje nije se mogao povećati kako bi se zadovoljila razina potražnje, zbog stalnih ozbiljnih nedostataka čipova i prekida logističkih mreža tijekom cijele godine.

Obuhvaćajući približno 25 posto prodaje poluvodiča u 2022., memorija je bila kategorija uređaja s najlošijim rezultatima, doživjevši smanjenje prihoda od 10 posto zbog strmoglavog pada cijena u drugoj polovici 2022. usred mlake potražnje. “Najboljih 10 OEM-ova činilo je 49,2 posto potrošnje memorije i posljedično su zabilježili značajan pad potrošnje memorije,” rekao je Yamaji.