Velika TSMC investicija od 40 milijardi dolara u novu tvornicu procesora na 3nm tehnologiji

Velika TSMC investicija od 40 milijardi dolara u novu tvornicu procesora na 3nm tehnologiji
DepositPhotos

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) potvrdio je da će proširiti proizvodnju čipova u SAD-u. Tvrtka je predstavila planove za povećanje ukupne investicije na 40 milijardi dolara i izgradnju druge tvornice koristeći 3nm procesnu tehnologiju.

Ugovorni proizvođač čipova povećat će planirani proizvodni kapacitet s 240.000 „pločica“ godišnje na 600.000 kada druga tvornica bude puštena u rad 2026. godine. Dva će pogona otvoriti 4.500 radnih mjesta, što je gotovo trostruko više od prvotno planiranog broja zaposlenih. Prvi TSMC-ov pogon u SAD-u vrijedan 12 milijardi dolara proizvodit će čipove koristeći svoj N4 proces i trebao bi biti otvoren 2024. Tvrtka je prvotno planirala koristiti svoj N5 generacijski proces za izradu 5nm čipova.

Na događaju kojim je obilježen dolazak prve serije opreme za izradu čipova, predsjednik TSMC-a Mark Liu rekao je da je cilj isporuka najzelenijeg pogona za proizvodnju čipova u SAD-u, koji proizvodi najnapredniju tehnologiju procesa poluvodiča u zemlji. TSMC je otkrio planove za postrojenje za industrijsko obnavljanje vode na licu mjesta koje će mu omogućiti postizanje gotovo nultog ispuštanja tekućine. Američki predsjednik Joe Biden, izvršni direktor Applea Tim Cook, predsjednica i izvršna direktorica AMD-a Lisa Su te predsjednik i izvršni direktor Nvidije Jensen Huang prisustvovali su ceremoniji.