Potrošači se prilagodili trenutnoj krizi i neizvjesnosti

Potrošači se prilagodili trenutnoj krizi i neizvjesnosti
Depositphotos

Kako kriza troškova života nastavlja rasti na globalnoj razini, potrošači su drastično prilagodili svoje ponašanje u potrošnji, pri čemu se većina (53 posto) globalnih potrošača "suzdržava" od nenužne potrošnje, prema PwC-u. 15 posto potrošača u potpunosti je prestalo s nepotrebnom potrošnjom.

PwC Global Consumer Insights Pulse Survey 2023. obuhvatio je mišljenja 9180 potrošača u 25 teritorija. Anketa je pokazala da većina potrošača očekuje smanjenje svoje potrošnje u svim ispitanim kategorijama tijekom sljedećih šest mjeseci, što je značajan pad planirane potrošnje u svim kategorijama od prethodne ankete pulsa, lipnja 2022. Industrije uključujući luksuzne i vrhunske proizvode, putovanja i moda očekuje najveći udio smanjenja potrošačke potrošnje u idućih šest mjeseci, dok se očekuje najmanji pad u trgovini namirnicama.

Potrošači diljem svijeta mijenjaju svoje potrošačke navike u trgovinama i na internetu jer porast troškova života i poremećaji u opskrbnom lancu utječu na dostupnost proizvoda i vrijeme isporuke. Kao rezultat toga, gotovo polovica (49 posto) kaže da kupuje određene proizvode kada su u ponudi/promociji, 46 posto traži trgovce na malo koji nude bolju vrijednost, 40 posto koristi web stranice za usporedbu kako bi pronašlo jeftinije alternative, 34 posto kupuje na veliko uštedi troškove, a 32 posto kupuje 'vlastite robne marke' trgovaca kako bi uštedjelo. Demografski gledano, Generacija X je "najzabrinutija" (47 posto) i poduzela je korake u vezi s nepotrebnom potrošnjom, Baby Boomeri vode do "neke mjere" (33 posto) dok poduzimaju mjere, dok milenijalci prednjače kada su "zabrinuti" , ali ne mijenjajući ponašanje.

Dok je više od polovice potrošača (56 posto) reklo da rastuće cijene ostaju problem s kojim se najčešće susreću pri kupnji u trgovini, problemi s opskrbnim lancem također dominiraju s većim redovima i prometnijim lokacijama trgovina (30 posto), kao i dostupnošću proizvoda (26 posto ) utjecaj na ponašanje potrošača. Čini se da su prekidi u opskrbnom lancu za kupnju u trgovini najčešći za potrošače u Australiji (36 posto), Sjedinjenim Državama (35 posto) i Indiji (34 posto). Za online kupce rastuće cijene (48 posto), dostupnost proizvoda (24 posto) i rokovi isporuke dulji od očekivanog (24 posto) dovode do prijavljenih zabrinutosti.

Potrošači planiraju smanjiti svoju potrošnju u svim ispitanim maloprodajnim kategorijama u sljedećih šest mjeseci, s najvećim smanjenjem predviđenim za luksuzne/premium proizvode ili dizajnerske proizvode (53 posto), putovanja (43 posto), virtualne online aktivnosti (42 posto), i moda - poput odjeće i obuće (41 posto). Međutim, još uvijek postoji apetit za buduću potrošnju, pri čemu 40 posto navodi da će nastojati počastiti sebe/druge, dok ih 39 posto smatra kvalitetnijima. Najmanje planiranog smanjenja potrošnje imali su prehrambeni proizvodi (24 posto).