POZITIVAN TREND

Poslovni prihodi od SMS poruka porast će samo 5 posto u 2024.

Poslovni prihodi od SMS poruka porast će samo 5 posto u 2024.

Nova studija Juniper Researcha otkrila je da će prihod operatera od poslovnog SMS prometa porasti za samo 5 posto u 2024. To predstavlja veliki pad rasta u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj su operateri doživjeli rast globalnog poslovnog SMS prihoda od 23 posto. Ovo smanjenje rasta prvenstveno je posljedica smanjenja potražnje od strane poduzeća, nakon značajnog povećanja cijena SMS poruka od strane operatera.

Kako bi se vratio značajan rast na tržištu, studija potiče operatere da znatno smanje troškove terminacije SMS-a; osiguravajući da prosječni trošak prekida ne prelazi 0,10 USD po poruci. Bez ovih sniženja cijena, studija predviđa da će tržište SMS poslovnih poruka postati neodrživo zbog visokih troškova završetka poziva koji će uzrokovati nedostatak povrata ulaganja za poduzeća. Zauzvrat, operateri riskiraju gubitak prometa koji stvara prihod prema drugim medijima, kao što su API-ji ili OTT poslovne poruke.

Studija je također procijenila prijetnju od OTT aplikacija za razmjenu poruka, kao što je WhatsApp, prihodima operatera od poslovnih poruka. Utvrđeno je da će doći do značajnog rasta prometa OTT poslovnih poruka što će kanibalizirati prihod operatera od poslovnih poruka; najviše za autentifikacijski promet kao što su OTP (jednokratne lozinke) i MFA (multifactor authentication). „Očekuje se da će operateri izgubiti 3,1 milijardu dolara prihoda od poslovnih poruka na OTT kanalima za slanje poruka tijekom sljedećih pet godina, a kako bi ublažili te gubitke, operateri moraju tražiti podršku za nove tehnologije, kao što su API-ji, kako bi zadržali visoke razine prometa mobilnih poruka u svom ekosustavu. ”, dodala je autorica istraživanja Molly Gatford.