Poslodavci pojačavaju zapošljavanje IT stručnjaka sa znanjem upotrebe otvorenog koda

Poslodavci pojačavaju zapošljavanje IT stručnjaka sa znanjem upotrebe otvorenog koda
DepositPhotos

Poslova za one sa znanjem vezanim za informatičke tehnologije ili skraćeno IT ne nedostaje na globalnom tržištu, no jedna se vještina izdiže u odnosu na ostale te je iznimno tražena od strane raznih poslodavaca. Riječ je o znanju otvorenog koda ili open sourcea.

Ova saznanja donose kroz zajedničko istraživanje Linux Foundation i edX. Temelje se na anketnom upitniku u kojem je sudjelovalo 1900 open source profesionalaca te onih koji su zaduženi za njihovo zapošljavanje.

Njih 93 ustvrdilo je da nailazi na poteškoće pokušavajući pronaći kvalificirane ljude s vještinama open sourcea. Kao rezultat toga, gotovo polovica poslodavaca planira povećati zapošljavanje profesionalaca za te pozicije u sljedećih šest mjeseci. S druge strane, gotovo tri četvrtine ispitanih stručnjaka za open source otkrilo je da bi vrlo lako mogli pronaći novi posao ako odluče napustiti svoju trenutnu poziciju.

Stoga, poslodavci iskušavaju različite taktike kako bi zadržali stručnjake, što podrazumijeva veće plaće i veće bonuse. I to pokazuje pozitivne rezultat jer više od 65 posto ispitanih profesionalaca reklo je da bi ih veća plaća spriječila da napuste svoj trenutni posao. U prošlosti su se pogodnosti vezane uz životni stil također koristile kako bi se pokušalo zadržati kvalificirane zaposlenike. No s prelaskom na hibridni ili potpuni rad na daljinu, financijski su poticaji veći mamac.

Zbog open source projekata sa strogo propisanim rokovima, 43 posto menadžera za zapošljavanje obučava interne zaposlenike jer je to brži način. Ali i 41 posto se okreće vanjskim konzultantima, iako je to skuplja opcija. Samo 16 posto ispitanih reklo je da bi odgodili projekt zbog nedostatka dovoljno vještina, što pokazuje da se takvim projektima daje prioritet čak i ako zahtijevaju skupu pomoć izvana.

Među open source vještinama koje se žele kod zaposlenika, cloud i container tehnologija je najtraženija ove godine budući da 29 posto poslodavaca želi zaposliti ljude s tim talentima. Ova potražnja odgovara 68 posto kompanija koje su navele da je njihova upotreba clouda porasla tijekom prošle godine.

Linux vještine također su potrebne open source profesionalcima s obzirom na to da Linux omogućava i zapravo pokreće velik dio računalstva u cloudu.