UPLIFT AKADEMIJA+

Počela je edukacija koja gradovima i županijama pomaže stvarati okruženje za inovacije

Počela je edukacija koja gradovima i županijama pomaže stvarati okruženje za inovacije
Depositphotos

Kako umjetna inteligencija može pomoći u kreiranju rješenja u javnom sektoru i kako digitalna transformacija, zelena tranzicija i upravljanje podacima mogu unaprijediti javne usluge samo su dio tema Uplift akademije+, edukacije namijenjene lokalnim dužnosnicima i službenicima koja je startala 24. siječnja.

Riječ je o programu koji je nastao u sklopu projekta Uplift, usredotočenog na edukaciju mikro, malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj. Uplift akademija+ predstavlja proširenje ciljane publike na one koji su u poziciji oblikovati uvjete u kojima poduzetnici posluju – odnosno, na  predstavnike općina, gradova i županija.

Mikropoduzeća, mala i srednja poduzeća temelj su lokalnih gospodarstava, a za njihovo što bolje funkcioniranje koje posljedično donosi boljitak cijeloj zajednici ključna je sinergija s lokalnim vlastima. Upravo na toj osnovi počiva ideja Uplift akademije+ koju je pokrenuo Mastercard u suradnji s Algebrom.

Polaznici će slušati osam seminara, kao što su "Umjetna inteligencija i njezine osnove", "Implementiranje rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji u javnom sektoru", "Digitalna transformacija u javnom sektoru", "Održivi razvoj zajednica i regija", "Što projekt JLS čini uspješnim?", "Financije i transparentnost u JLS", "Utjecaj event industrije na JLS", "Ključne kompetencije za strateško vodstvo JLS-a – jučer, danas i sutra". 

"Efikasna javna uprava jedna je od pretpostavki za razvoj društva u kojem živimo. Digitalnom transformacijom i alatima umjetne inteligencije moguće je povećati financijsku, ali i razvojnu održivost i učinkovitost javne uprave te osigurati veću prepoznatljivost rezultata uz istovremeno personalizirani pristup u lokalnim zajednicama, sve do individualnih potreba građana. Edukacijom iz područja primjene umjetne inteligencije krojenoj prema potrebama zaposlenika javne uprave, želimo pružiti praktična, okolišno i financijski održiva i relevantna znanja za implementaciju naprednih rješenja polaznicima koji do sada možda nisu imali priliku slušati obrazovne programe sličnog sadržaja. Kroz praktični dio programa proći ćemo teme primjene alata na svakodnevne poslovne izazove te potencijal koji je time moguće osloboditi u podršci javnoj upravi. Primjena naprednih tehnologija može značajno unaprijediti kvalitetu života u društvenoj zajednici, a iskustvo predavača i niz konkretnih primjera omogućit će tranziciju znanja u praksu", istaknuo je profesor Leo Mršić iz Algebre.

Prvu generaciju polaznika Uplift akademije+ čini ukupno 15 predstavnika jedinica lokalne samouprave.