UZBUDLJIVA GODINA

Ovogodišnji sajam CES nudi brojne novosti iz gaming industrije

Ovogodišnji sajam CES nudi brojne novosti iz gaming industrije
Od velikih igrača u PC tehnologiji, Nvidia će vjerojatno predstaviti najznačajnije novitete u vidu "super brendiranih nadogradnji"
Dražen Tomić / Tomich Productions

Za nešto manje od tjedan dana, 9. siječnja, u Las Vegasu počinje najveći tehnološki sajam godine - Consumer Electronics Show ili skraćeno CES. Očekuje se oko 130.000 posjetitelja i 3500 štandova, a jedan od uzbudljivijih segmenata bit će onaj koji se tiče gaminga.

No, neće biti lako istaknuti se jer sve će biti u znaku umjetne inteligencije. Pa tako i gaming. No, glavna priča je AI, AI i AI. Stoga, tko će uživo ili online vrludati ogromnim komplekskom, morat će znati što ga točno od gaminga zanima kako se ne bi izgubilo u masi. Jer, čekaju nas značajne stvari.

Od velikih igrača u PC tehnologiji, Nvidia će vjerojatno predstaviti najznačajnije novitete u vidu "super brendiranih nadogradnji" postojećoj RTX 40-seriji grafičkih kartica za gaming. Očekuje se RTX 4070 Super, RTX 4070 Ti Super i RTX 4080 Super. Od to troje, RTX 4070 Ti Super bi trebali biti najveći korak naprijed. To je zato što se nagađa da će preći s Nvidijinog AD104 na veći AD103 GPU.

Ono što nećete vidjeti su Nvidijini Blackwell GPU-ovi nove generacije. Neće se pojaviti barem do kraja 2024., možda čak ni do početka 2025. A možda Nvidia krene u Arm vode, posebno jer bi ova godina za ARM pogonjena osobna računala trebala biti veliki korak naprijed.

Također, trebali bismo svjedočiti brojnim prijenosnim računalima s novim Intelovim čipom Meteor Lake. No, prvotne informacije su djelovale pomalo razočaravajuće i treba se nadati da je Intel poboljšao njegove performanse u posljednji čas.

Neće mirovati ni AMD, koji već najavljuje više igara s podrškom za FSR 3. Dakle, i dalje se radi na poboljšanjima FSR 3 koje možemo očekivati vidjeti na CES-u. Uz to, AMD će predstaviti AI prezentaciju zahvaljujući novom čipu Hawk Point, a znamo ga kao Phoenix čip, koji se već koristi u svemu, od prijenosnih računala do gaming konzola. Brendiran je kao Ryzen 8000 serija, što je malo zavaravajuće, ali sadrži isti NPU za ubrzanje AI-a kao postojeći Ryzen 7000 laptop APU-ovi, omogućujući AMD-u da napravi važnu prezentaciju o AI-u na CES-u.

Nažalost, ne očekuje se da ćemo prije lipnja vidjeti Qualcommov novi Snapdragon X Elite Arm bazirani CPU. Ali, šanse su da će Qualcomm pokazati neke uređaje s tim čipom na CES-u. Djeluje kao da ima procesnu snagu u usporedbi s najboljim x86 CPU-ovima Intela i AMD-a, ali prednost mu je što može pružiti puno bolju učinkovitost. Trebao bi to biti i istinski konkurent za Appleov M čip. Možda ovogodišnji CES bude istinski početak Arm priče.

Očekuje se i mnogo novih OLED gaming monitora na CES-u. Ključni novi segment bit će 32-inčni 4K modeli koji koriste LG i Samsung OLED panele. Međutim, s viješću da TCL također povećava proizvodnju vlastitih OLED panela za monitore, bit će zanimljivo vidjeti hoće li na CES-u biti prikazani novi finalni proizvodi monitora od 32 inča u 4K prostoru koji koriste novu jeftinu TCL-ovu OLED tehnologiju.

Trebali bi biti predstavljeni i mnogi novi gaming laptopi s OLED zaslonima, ali i cijeli "asortiman" TV tehnologije i modela. To je zanimljivo jer se panelna tehnologija viđena na novim televizorima obično prije ili kasnije prenosi na PC monitore.

Vrijedi istaknuti da Phison ima novi bešumni PCIe Gen 5 kontroler za SSD-ove. Nije baš toliko brz u smislu maksimalnog protoka kao njegov postojeći kontroler E26, ali kritički može raditi bez potrebe za aktivnim hlađenjem.

Silicon Motion također radi na vlastitom novom PCIe 5 SSD kontroleru koji tvrdi da je barem 30 posto energetski učinkovitiji od Phison E26, dok istovremeno nudi suštinski istu propusnost.

Naravno, ne bi CES bio CES bez čudnih prototipova. Još davne 2008., Alienware je oduševio svijet prototipom zakrivljenog PC monitora s ultrawide omjerom 21:9. Ali, danas znamo da je to bio pogled u budućnost. Zato ne treba zanemarivati te prototipove. Idealan su "šlag na tortu" brojnih gaming noviteta kojima ćemo svjedočiti.