VELIKI PLUS

Ovo je najbolje pitanje koje možete postaviti na razgovoru za posao

Ovo je najbolje pitanje koje možete postaviti na razgovoru za posao
Depositphotos / Ilustracija

Razgovori za posao znaju biti itekako stresni jer zapravo su strateška igra u kojoj obje strane imaju težnju reći što potencijalno druga strana želi čuti. Najčešće je u težem položaju potencijalni zaposlenik, ali ni poslodavcima nije lako jer moraju jako dobro prepoznati tko bi bio idealan kandidat.

Zato se često pojavljuju identična pitanja, koja potežu za sobom identične odgovore. Oni koji izlaze iz okvira ili su otpisani u startu ili ukazuju na "baš ono" što ih izdvaja od drugih kandidata.

Kroz ovaj tekst koncentrirat ćemo se prvenstveno na ono famozno pitanje "Imate li vi kakvih pitanja za nas, za mene?" koje stiže potražitelju posla u jednom trenutku razgovora, najčešće pri samom kraju, kad se čini da je sve rečeno.

Idealno pitanje u ovoj situaciji je "Kad bi novi zaposlenik napravio jednu stvar koja bi vas ostavila bez teksta u pozitivnom smislu, što bi to bilo?" S tim pitanjem zapravo dajete do znanja da ne želite samo odraditi posao ili ostvariti zacrtane norme, već želite "nešto ekstra". Također, ostavlja dojam da ste samopouzdani i u poziciji gdje birate gdje ćete raditi ovisno o ambicijama i ciljevima mjesta na koje ste se prijavili. Ili su vas sami odlučili probati angažirati.

Najvjerojatniji odgovor, uz neizbježan osmijeh, bit će ciljevi kompanije i tima u koji biste došli. Zatim i želja u kojem obujmu bi poslodavac volio da se taj cilj nadmaši. Primjerice, ako bi rekao da je cilj premašiti sto posto rasta u odnosu na prethodno razdoblje, možete iskoristiti to za sebe pa reći da ste već uspjeli nešto slično kod prethodnog poslodavca.

Ako pak niste postigli ništa slično, odgovorite da biste voljeli probati napraviti baš to, uz protupitanje "Je li netko od vaših zaposlenika uspio tako nešto u prošlosti i ako jest, kako?" Tim se pokazuje ambicija, zajedno s voljom za učenjem i radom na sebi.

Na kraju, ako reakcija na pitanje ne bude pozitivna, tad ste zapravo dobili jasan odgovor da okolina i nije idealna za rad pa ništa ne gubite ako ne postajete njenim dijelom...