NJIH 300 MILIJUNA

Ovi poslovi su u najvećoj opasnosti od umjetne inteligencije

Ovi poslovi su u najvećoj opasnosti od umjetne inteligencije
Depositphotos

Svijet automatiziranih procesa podosta se promijenio kroz proteklih nekoliko godina i postao je nužnost u poslovanju, posebno kad se radi o određenim vrstama poslova. Posebno kad govorimo o onima koji se temelje na umjetnoj inteligenciji

Jer, riječ je o transformaciji koja donosi uštede, poboljšava funkcionalnost te u više smjerova potpuno anulira potrebu za ljudskom radnom snagom. Naravno, ako se automatizacija izvede na odgovarajući način, a to nije ni najmanje lako kad se radi o povećim organizacijama.

Što se tiče industrija i njihovih dijelova u kojima automatizacija ima potencijal napraviti poveće promjene, ima ih podosta. Naime, Visual Capitalist je izvukao više od 900 zanimanja u Sjedinjenim Američkim Državama koje bi mogla uzurpirati AI automatizacija.

Primjerice, 46 posto administrativnog i uredskog osoblja je zamjenjivo i kroz nekoliko godina mogli bi ostati bez posla. Dakle, radi se o gotovo polovici aktualne radne snage u takvim zanimanjima. Samo u SAD-u! Zato, potrebno je planirati unaprijed.

U velikim problemima je i pravosuđe, gdje je pod opasnosti 44 posto radne snage, većinom one koja obavlja, očekivano, automatizirane poslove. Zanimljivo, 37 posto zaposlenih u arhitekturi i inženjeringu je također ugroženo, kao i njih 36 posto u znanosti.

Zamjenjivo je i njih 35 posto u poslovnim i financijskim sektorima, 33 posto u javnim i socijalnim sektorima, 32 posto u menadžementu, 31 posto u prodaji, 29 posto u računalstvu i poslovima koji se tiču matematike...

Ukupno, više od 300 milijuna poslova je u opasnosti na globalnoj razini. No, za donosioce odluka u spomenutim industrijama neće biti strašno jer umjetna inteligencija će povećati produktivnost za oko sedam posto.

Zato, najbolje je vidjeti koji poslovi neće biti u opasnosti jer bi samo jedan posto moglo ostati bez posla. To je građevinarstvo, kao i razni drugi fizički poslovi, čišćenje, prijevoz, ugostiteljstvo...