Ostalo manje od godine dana podrške za Windows 7

Ostalo manje od godine dana podrške za Windows 7

Microsoft je podsjetio korisnike Windows 7 operativnog sustava da će podrška za njega završiti s 14. siječnjem iduće godine. U potpunosti. Time do kraja dolazi jedan od najpopularnijih Windowsa ikad, temelj za „desetku“ i jedan potpuno novi, svježi i kompaktniji Microsoft sadašnjosti i budućnosti.

I to se odnosi na apsolutno sve inačice "sedmice", a njih ima mnogo. Riječ je o Enterprise, Enterprise N, Home Basic, Home Premium, Professional, Professional N, Starter, Starter N, Ultimate i Ultimate N. Oni kojima se pak nikamo ne žuri, ne moraju brinuti da će ostati bez zaštite jer i ona spada u osnovnu potporu, no ona se ne plaća i Microsoft ne snosi odgovornost u slučaju propusta, što kod trajanja podrške nije slučaj. Dakle, operativni sustav neće biti nestabilan pa s te strane nema opasnosti za računalo.

Microsoft time nastavlja pedantno provoditi svoju strategiju. Naime, imaju razrađenu "šablonu". Kad puste neki proizvod na tržište pet godina daju potpunu podršku, koja je besplatna. Nakon tog obično daju još pet godina osnovne podrške, koja uključuje zaštitu, ali ostale se stvari moraju platiti ili ugovoriti na neki drugi način povezan s licenciranjem korištenog proizvoda.

Također, osim Windows 7, potpora prestaje na isti dan i za Windows Server 2008, kao i Windows Server 2003. Microsoft preporuča korisnicima prelazak na Windows Server 2012 što prije jer prosječno "preseljenje" traje 200 dana.

Inače, "sedmica" je predstavljena 7. srpnja 2009. i sve do jeseni 2018. dominirala je tržištem. Tu ulogu sad ima "desetka" i nekako je simbolično da se krene prema konačnom kraju jednog operativnog sustava koji se rijetkima nije uvukao pod kožu. Treba znati na kraju i da sve ovo nije Microsoftov pokušaj tjeranja korisnika prema Windows 10 već prije svega prema Microsoft 365, koji čine Office 365 i EMS.