KONAČNI ZAKLJUČAK

Održan Dan Hrvatskog centra kompetencija i svi sudionici složni: HPC je ključan i nužan

Održan Dan Hrvatskog centra kompetencija i svi sudionici složni: HPC je ključan i nužan

Dan Hrvatskog centra kompetencija za HPC održan je 8. studenog u Srcu i okupio je nacionalne i europske stručnjake iz područja računarstva visokih performansi (HPC).

Ravnatelj Srca Ivan Marić je istaknuo važnost računarstva visokih performansi za razvoj znanosti i gospodarstva, ali i društva u cjelini, dok je Klara Meštrović iz Zajedničkog poduzeća za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU) istaknula kako je EuroHPC JU u Europi na raspolaganje stavio sedam superračunala te da besplatan pristup tim računalima imaju korisnici iz akademske zajednice, javne uprave i industrije (MSP).

Za potrebnu edukaciju o HPC-u i pomoć u prijavi za korištenje superračunala Hrvatskoj su na raspolaganju stručni timovi mreže nacionalnih centara kompetencija za HPC u više od 30 zemalja.

Inače, rad Hrvatskog centra kompetencija za HPC predstavilo je svih pet partnera iz Hrvatske. Redom su stavili naglasak na prednost rada na superračunalima i složili se da je u praksi HPC ubrzao mnoge procese u istraživanju i olakšao inovacije. Partneri su također naglasili važnost pružanja podrške stručnjaka za HPC tvrtkama u prijavi i korištenju HPC tehnologije, bez čega je jača primjena HPC-a nezamisliva. 

Drugi tematski blok bio je posvećen primjeni HPC-a u praksi, a u njemu su sudionici događanja iznijeli svoje primjere dobre prakse korištenja HPC resursa, pri čemu su se složili da je suradnja i komunikacija s Hrvatskim centrom kompetencija za HPC vrlo dobra i izuzetno važna. Svi primjeri iz prakse koji su predstavljeni, ukazali su da primjena HPC-a smanjuje troškove i ubrzava procese istraživanja, neovisno o području u kojem se primjenjuje.

U programu Dana Hrvatskog centra kompetencija za HPC održan je i okrugli stol "Uloga HPC-a u rješavanju zahtjevnih izazova u znanosti i poslovanju", a pritom je Luka Bilić iz Selvite d.o.o. rekao kako industriji lijekova uvijek treba dodatnih HPC resursa u radu na velikim istraživanjima te da klijenti imaju sve više potreba, pogotovo prilikom stvaranja novih lijekova što je vrlo kompleksan i skup proces, i zato je važno da na raspolaganju stoje superračunala kao što su "Supek", "Vega", "Karolina", "Leonardo"...

Srećom, od iduće će godine u okviru EuroHPC JU-a biti na raspolaganju još novih superračunala, pri čemu će neka biti specijalizirana za kvantno računarstvo i aplikacije iz područja umjetne inteligencije, a najavljuje se i otvaranje nove vrste poziva za područje umjetne inteligencije.

Otvorilo se i pitanje potencijalne suradnje Hrvatskog centra kompetencija za HPC i EDIH-a (European Digitial Innovation Hub) te je zaključeno da unatoč određenim nedorečenostima nema preklapanja u radu i da je suradnja dobrodošla.

Na kraju, svi su se složili da je neiskorišteni HPC resurs najskuplji resurs, stoga je važno poticati akademsku zajednicu, javnu upravu i gospodarstvo na korištenje hrvatskih i europskih superračunala, a inicijativa poput EuroHPC JU, kao i kontinuirana potpora nacionalnih centara kompetencija za HPC su ključni i nužni.