Od početka pandemije koronavirusom znatno povećana “pregorenost“ radnika

Od početka pandemije koronavirusom znatno povećana “pregorenost“ radnika
DepositPhotos

Rad na daljinu spriječio je širenje koronavirusa, ali nije spriječio poslodavce u IT sektoru da povećaju opseg posla te na taj način dovedu zaposlenike do situacije u kojoj se osjećaju potrošenije nego prije. Pokazalo je to istraživanje anonimne profesionalne mreže blind.

Konkretnije, u veljači je 61 posto zaposlenih izjavilo da se osjećaju preopterećenima ili u žargonu "pregorenima", dok ih je čak 73 posto to izjavilo u travnju. Iako je riječ o 12 posto rasta, koji ne mora djelovati pretjerano strašni, bitni su razlozi zašto se zaposleni osjećaju tako.

Primjerice, u veljači njih 25 posto izjavilo je da ih se zatrpava prevelikom količinom posla, dok je njih 16 posto izjavilo da su nagrade koje za obavljeni posao dobivaju nedostatne. Njih 15 posto pak je vidjelo probleme u tome što nemaju kontrolu nad poslom koji obavljaju.

Istovremeno, u travnju je njih 27 posto izjavilo da se osjećaju loše jer ne postoji granica između posla i njihova privatnog života. Zatim, njih 20,5 posto izjavilo je da osjećaju teret koji teško ili nikako ne podnose. Isto tako, njih gotovo 19 posto vidi problem u sigurnosnim aspektu obavljanja posla na daljinu.

Istraživanje pokazuje i u kojim su kompanijama zaposlenici najviše na udaru. U travnju 88 posto zaposlenih u Lyftu osjećalo se "pregoreno", njih 82 posto u Uberu, Airbnbn i LinkedIn su na 81 posto, Oracle na 80 posto, Cisco na 78 posto, Salesforce na 77 posto, PayPal je na 75,5 posto, Apple je ostao na 75 posto kao i u veljači, a na 75 posto je i Expedia Group.

Problemi se mogu osjetiti i u hrvatskim kompanijama, ali to nije objedinjeno kriz istraživanja. Već kraći razgovori sa zaposlenima u IT sektoru potvrđuju da su poslodavci izgubili tu granicu koja bi trebala postojati između njih, posla i zaposlenih. No, pandemija ju je izbrisala i zaposlenici su na udaru.