Nova pravila za letenje dronovima koja vrijede od početka 2021.

Nova pravila za letenje dronovima koja vrijede od početka 2021.
DepositPhotos / Ilustracija

Europska komisija još je prije gotovo godinu i pol dana, točnije 24. svibnja 2019. donijela odluku o novoj Uredbi 2019/947 koja regulira na razini svih 27 zemalja unije letenje bespilotnih letjelica (UAS) odnosno dronova. Treba jasno istaknuti da je riječ o regulativi koja se odnosi na letenje, a ne snimanje iz zraka koja je kod nas regulirano drugim zakonskim odnosno podzakonskim aktima.

Svi oni koji su dosad bili registrirani trebaju se ponovno registrirati, ali i piloti udaljenih letjelica moraju se ponovno certificirati odnosno proći test. Od početka ove godine letenje dronovima je regulirano na nov način, a tome će se osim letača morati prilagoditi proizvođači posebnim oznakama tipa letjelica, a uskoro i transponderima koje će određeni tipovi letjelica trebati imati.

Svi UAS operatori koji su bili evidentirani pri Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo za izvođenje letačkih operacija sukladno Pravilniku o sustavima bespilotnih zrakoplova moraju se ponovo registrirati. Ovom novom registracijom UAS operator smije izvoditi operacije bespilotnim zrakoplovom u otvorenoj kategoriji u bilo kojoj državi članici Europske Unije i dobiti će jedinstveni registarski broj kojim mora označiti sve svoje bespilotne zrakoplove. Što i kako trebaju napraviti piloti bespilotnih letjelica, odnosno dronova možete pronaći ovdje.

Sukladno odredbama Uredbe svi UAS operatori se moraju registrirati kad unutar „otvorene kategorije“ izvode operacije bespilotnim zrakoplovima dopuštene mase pri polijetanju od najmanje 250 g ili bespilotnim zrakoplovima koji u slučaju udara na čovjeka mogu prenijeti kinetičku energiju veću od 80 J ili bespilotnim zrakoplovima opremljenima senzorima koji mogu prikupljati osobne podatke osim ako je riječ o bespilotnim zrakoplovima koji se smatraju igračkama u skladu s Direktivom 2009/48/EZ. Uz to, kad bespilotnim zrakoplovima, neovisno o njihovoj masi, izvode operacije unutar „posebne kategorije“.

Početkom primjene Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2019/947 od 24. svibnja 2019. o pravilima i postupcima za rad bespilotnih zrakoplova, udaljeni piloti će prije izvođenja operacija bespilotnim zrakoplovima u „otvorenoj kategoriji“ morati položiti teorijski(e) ispit(e). „Otvorena kategorija“ UAS operacija podijeljena je na tri potkategorije: A1, A2 i A3, na temelju radnih ograničenja, zahtjeva koji se odnose na udaljene pilote i tehničkih zahtjeva za UAS-e.

kako ističu u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo Online ispit za potkategorije A1/A3 otvorene kategorije moraju položiti udaljeni piloti prije izvođenja operacija bespilotnim zrakoplovima u bilo kojoj potkategoriji otvorene kategorije (A1 ili A2 ili A3). Udaljeni piloti koji izvode operacije bespilotnim zrakoplovima najveće dopuštene mase pri polijetanju, uključujući korisni teret, manje od 250 g i maksimalne brzine manje od 19 m/s ili klase C0 moraju biti upoznati s uputama proizvođača UAS-a.

Prije izvođenja operacija u A2 potkategoriji otvorene kategorije bespilotnim zrakoplovima klase C2 ili bespilotnim zrakoplovima koji ne ispunjavaju zahtjeve Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2019/945 (bespilotni zrakoplov nema oznaku klase C2) najveće dopuštene mase pri polijetanju manje od 2 kg, udaljeni piloti moraju položiti i ispit za potkategoriju A2 otvorene kategorije u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo.

Više o novoj regulativi možete pronaći na sljedećim poveznicama - Uredba, EU propisi na CCAA, a sve o bespilotnim letjelicama i načinu reguliranja letenja možete pronaći ovdje.