RAST POPULARNOSTI

Nakon 30 godina Linux napokon premašio tri posto udjela na tržištu

Nakon 30 godina Linux napokon premašio tri posto udjela na tržištu

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. I napokon je dosegnuo tri posto udjela na tržištu.

Ispred su Windows sa 68,15 posto, OS X s 21,38 posto i Chrome OS s 4,15 posto posto. Istina jest, Linux dominira na tržištu servera, ali to su već podosta profesionalnije "vode".

I u njima apsolutno dominira, što ne čudi jer je Linux oduvijek bio, a i ostat će, namijenjen naprednijim korisnicima, koji njeguju ono što on jest - suprotnost konkurenciji zahvaljujući otvorenosti, slobodi i nepostojanju ograničenja na koja smo navikli. No, treba reći i da se podosta približio "običnom" korisniku. Što i jest ključ jačanja popularnosti.

Iako se nekome brojka od 3,08 posto posto može činiti skromnom, ona označava sve veće prihvaćanje i prepoznavanje snage i svestranosti Linuxa. U svakom slučaju, postizanje tog tržišnog udjela nedvojbeno je razlog za slavlje u njegovoj predanoj zajednici. Odražava sve veće prepoznavanje prednosti Linuxa i napore da se prevladaju njegove povijesne barijere.

Štoviše, uz kontinuirani razvoj i inovacije unutar Linux ekosustava, njegov će tržišni udio nastaviti rasti u nadolazećim godinama.

Sve veća važnost računalstva u cloudu i uspon poslužiteljske infrastrukture također su pridonijeli uspjehu Linuxa. Ipak, glavni razlog za postizanje ove brojke je sve veća popularnost operativnog sustava među korisnicima stolnih računala.

S distribucijama Linuxa za stolna računala koje su izuzetno jednostavne za korištenje i koje su potpuno usmjerene na korisnika, operativni sustav više nije ono što je bio prije 20 godina - kompliciran i dostupan samo tehnički visoko obrazovanim hakerima.

Glavni razlog privlačnosti Linuxa za korisnike desktop računala jest što je "lagan", bez korporativnog bloatwarea i posebno zbog neograničene mogućnosti prilagodbe.

Omogućava korisnicima da prilagode svoje desktop okruženje kako bi odgovaralo njihovim željama i tijeku rada. S velikim izborom desktop okruženja kao što su GNOME, KDE, Xfce i mnogi drugi, korisnici mogu odabrati ono koje najbolje odgovara njihovim potrebama.