MWC 2014: Barcelona - grad mobilnih tehnologija

MWC 2014: Barcelona - grad mobilnih tehnologija

Foto: Dražen Tomić

I dok ovo budete čitali dio ekipe portala ICTBusiness.info i ICTbusiness TV-a već će biti u zrakoplovu za Barcelonu na Mobile World Congress koji traje od 24.-27. veljače, a drugi dio ekipe vjerno će pripremati novu ICTbusiness TV emisiju i pripremati portal za prihvat sadržaja iz grada mobilnih tehnologija kako nazivaju krajem veljače glavi grada Katalonije sa svojih 7 milijuna stanovnika. I taj je grad posebno orijentiran na upotrebu tehnologije po principu pametnih gradova.

Vrijedno ćemo vas izvještavati iz Barcelone o novitetima kako u poslovnom tako i gadget svijetu, no mngoo skrivenih takni nas čeka u svijetu izvan pametnih telefona, tableta, prinenosnika, jer se naziru već obrisi nekih novih i brzih mreža pete generacije, odgovora na pitanje kako zadovočljiti glad za sve većim brzinama i količinama prenesenih podatak jer ipak MWC je prije svega mjesto gdje svatko tko nešto znači u mobilnoj industriji jednostavno mora biti.

Ove godine očekuju se noviteti iz Sonya, Samsunga, Nokie, no ključno što se može očekivati, prema trenutno dostupnim informacijama, a iznenađenja će sigurno biti su zakrivljeni ekrani za pametne telefone, nove generacije phableta i tableta, ali i prvi Foxconn BlackBerry uređaj, te Meizu pametni telefon iz high end serije za američko i europsko tržište.

Samusung na svome Upnacked događanju predstavlja novi Galaxy S5 model te vjerojatno i Galaxy Gear 2 pametni sat, Nokia bi trebala predstaviti prvi Android pametni telefon. Huawei će predstaviti nove pametne telefone, a neki govore i prvi njihov pametni sat. Bit će tu stotine većih i manjih događanja, ali i ShowStoppersi na kojem će se vidjeti koncepti, vizije i prototipi tehnologija koje tek dolaze. ZTE bi mogao predstaviti prvi pametni telefon s Tizen operativnim sustavom nazvan ZTE Geek.

Stoga će vrlo zanimljivo vidjeti što će MWC 2014. donijeti u segmentu korisničkih uređaja, međutim za mnoge manje zanimljivo bit će budućnost LTE-a (Long Term Evolution) odnosno četvrte generacije mobilne telefonije, mreže koje se preklapaju WiFi i mobilno, rješenja za sve veću glad za podatkovnim prometom što će prikazivati veliki igrači poput Ericssona, Nokia Solution Networksa, Huaweia i drugih.

Na sajmu će se predstaviti i četiri domaća start up-a sa svojim rješenjima, a u sklopu predstavljanja Deutsche Telekoma svoje mjesto naći će i Hrvatski telekom.

Još iz kategorije

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

23.02.2019. komentiraj

Popularni alat za kompresiju aplikacija WinRAR, prošlog je mjeseca zakrpao poveći sigurnosni propust, koji je u teoriji omogućavao hakerima postavljanje malwarea na sve verzije softvera unazad 19 godina. Srećom, prošle godine ranjivost je otkrivena od strane Check Point Softwarea i uspješno uklonjena zahvaljujući njegovim stručnjacima.

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.