MWC 2014: Barcelona - grad mobilnih tehnologija

MWC 2014: Barcelona - grad mobilnih tehnologija

Foto: Dražen Tomić

I dok ovo budete čitali dio ekipe portala ICTBusiness.info i ICTbusiness TV-a već će biti u zrakoplovu za Barcelonu na Mobile World Congress koji traje od 24.-27. veljače, a drugi dio ekipe vjerno će pripremati novu ICTbusiness TV emisiju i pripremati portal za prihvat sadržaja iz grada mobilnih tehnologija kako nazivaju krajem veljače glavi grada Katalonije sa svojih 7 milijuna stanovnika. I taj je grad posebno orijentiran na upotrebu tehnologije po principu pametnih gradova.

Vrijedno ćemo vas izvještavati iz Barcelone o novitetima kako u poslovnom tako i gadget svijetu, no mngoo skrivenih takni nas čeka u svijetu izvan pametnih telefona, tableta, prinenosnika, jer se naziru već obrisi nekih novih i brzih mreža pete generacije, odgovora na pitanje kako zadovočljiti glad za sve većim brzinama i količinama prenesenih podatak jer ipak MWC je prije svega mjesto gdje svatko tko nešto znači u mobilnoj industriji jednostavno mora biti.

Ove godine očekuju se noviteti iz Sonya, Samsunga, Nokie, no ključno što se može očekivati, prema trenutno dostupnim informacijama, a iznenađenja će sigurno biti su zakrivljeni ekrani za pametne telefone, nove generacije phableta i tableta, ali i prvi Foxconn BlackBerry uređaj, te Meizu pametni telefon iz high end serije za američko i europsko tržište.

Samusung na svome Upnacked događanju predstavlja novi Galaxy S5 model te vjerojatno i Galaxy Gear 2 pametni sat, Nokia bi trebala predstaviti prvi Android pametni telefon. Huawei će predstaviti nove pametne telefone, a neki govore i prvi njihov pametni sat. Bit će tu stotine većih i manjih događanja, ali i ShowStoppersi na kojem će se vidjeti koncepti, vizije i prototipi tehnologija koje tek dolaze. ZTE bi mogao predstaviti prvi pametni telefon s Tizen operativnim sustavom nazvan ZTE Geek.

Stoga će vrlo zanimljivo vidjeti što će MWC 2014. donijeti u segmentu korisničkih uređaja, međutim za mnoge manje zanimljivo bit će budućnost LTE-a (Long Term Evolution) odnosno četvrte generacije mobilne telefonije, mreže koje se preklapaju WiFi i mobilno, rješenja za sve veću glad za podatkovnim prometom što će prikazivati veliki igrači poput Ericssona, Nokia Solution Networksa, Huaweia i drugih.

Na sajmu će se predstaviti i četiri domaća start up-a sa svojim rješenjima, a u sklopu predstavljanja Deutsche Telekoma svoje mjesto naći će i Hrvatski telekom.

Još iz kategorije

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

18.04.2019. komentiraj

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.