MWC 2014: Barcelona - grad mobilnih tehnologija

MWC 2014: Barcelona - grad mobilnih tehnologija
Dražen Tomić

I dok ovo budete čitali dio ekipe portala ICTBusiness.info i ICTbusiness TV-a već će biti u zrakoplovu za Barcelonu na Mobile World Congress koji traje od 24.-27. veljače, a drugi dio ekipe vjerno će pripremati novu ICTbusiness TV emisiju i pripremati portal za prihvat sadržaja iz grada mobilnih tehnologija kako nazivaju krajem veljače glavi grada Katalonije sa svojih 7 milijuna stanovnika. I taj je grad posebno orijentiran na upotrebu tehnologije po principu pametnih gradova.

Vrijedno ćemo vas izvještavati iz Barcelone o novitetima kako u poslovnom tako i gadget svijetu, no mngoo skrivenih takni nas čeka u svijetu izvan pametnih telefona, tableta, prinenosnika, jer se naziru već obrisi nekih novih i brzih mreža pete generacije, odgovora na pitanje kako zadovočljiti glad za sve većim brzinama i količinama prenesenih podatak jer ipak MWC je prije svega mjesto gdje svatko tko nešto znači u mobilnoj industriji jednostavno mora biti.

Ove godine očekuju se noviteti iz Sonya, Samsunga, Nokie, no ključno što se može očekivati, prema trenutno dostupnim informacijama, a iznenađenja će sigurno biti su zakrivljeni ekrani za pametne telefone, nove generacije phableta i tableta, ali i prvi Foxconn BlackBerry uređaj, te Meizu pametni telefon iz high end serije za američko i europsko tržište.

Samusung na svome Upnacked događanju predstavlja novi Galaxy S5 model te vjerojatno i Galaxy Gear 2 pametni sat, Nokia bi trebala predstaviti prvi Android pametni telefon. Huawei će predstaviti nove pametne telefone, a neki govore i prvi njihov pametni sat. Bit će tu stotine većih i manjih događanja, ali i ShowStoppersi na kojem će se vidjeti koncepti, vizije i prototipi tehnologija koje tek dolaze. ZTE bi mogao predstaviti prvi pametni telefon s Tizen operativnim sustavom nazvan ZTE Geek.

Stoga će vrlo zanimljivo vidjeti što će MWC 2014. donijeti u segmentu korisničkih uređaja, međutim za mnoge manje zanimljivo bit će budućnost LTE-a (Long Term Evolution) odnosno četvrte generacije mobilne telefonije, mreže koje se preklapaju WiFi i mobilno, rješenja za sve veću glad za podatkovnim prometom što će prikazivati veliki igrači poput Ericssona, Nokia Solution Networksa, Huaweia i drugih.

Na sajmu će se predstaviti i četiri domaća start up-a sa svojim rješenjima, a u sklopu predstavljanja Deutsche Telekoma svoje mjesto naći će i Hrvatski telekom.