MWC 2014: Barcelona - grad mobilnih tehnologija

MWC 2014: Barcelona - grad mobilnih tehnologija

Foto: Dražen Tomić

I dok ovo budete čitali dio ekipe portala ICTBusiness.info i ICTbusiness TV-a već će biti u zrakoplovu za Barcelonu na Mobile World Congress koji traje od 24.-27. veljače, a drugi dio ekipe vjerno će pripremati novu ICTbusiness TV emisiju i pripremati portal za prihvat sadržaja iz grada mobilnih tehnologija kako nazivaju krajem veljače glavi grada Katalonije sa svojih 7 milijuna stanovnika. I taj je grad posebno orijentiran na upotrebu tehnologije po principu pametnih gradova.

Vrijedno ćemo vas izvještavati iz Barcelone o novitetima kako u poslovnom tako i gadget svijetu, no mngoo skrivenih takni nas čeka u svijetu izvan pametnih telefona, tableta, prinenosnika, jer se naziru već obrisi nekih novih i brzih mreža pete generacije, odgovora na pitanje kako zadovočljiti glad za sve većim brzinama i količinama prenesenih podatak jer ipak MWC je prije svega mjesto gdje svatko tko nešto znači u mobilnoj industriji jednostavno mora biti.

Ove godine očekuju se noviteti iz Sonya, Samsunga, Nokie, no ključno što se može očekivati, prema trenutno dostupnim informacijama, a iznenađenja će sigurno biti su zakrivljeni ekrani za pametne telefone, nove generacije phableta i tableta, ali i prvi Foxconn BlackBerry uređaj, te Meizu pametni telefon iz high end serije za američko i europsko tržište.

Samusung na svome Upnacked događanju predstavlja novi Galaxy S5 model te vjerojatno i Galaxy Gear 2 pametni sat, Nokia bi trebala predstaviti prvi Android pametni telefon. Huawei će predstaviti nove pametne telefone, a neki govore i prvi njihov pametni sat. Bit će tu stotine većih i manjih događanja, ali i ShowStoppersi na kojem će se vidjeti koncepti, vizije i prototipi tehnologija koje tek dolaze. ZTE bi mogao predstaviti prvi pametni telefon s Tizen operativnim sustavom nazvan ZTE Geek.

Stoga će vrlo zanimljivo vidjeti što će MWC 2014. donijeti u segmentu korisničkih uređaja, međutim za mnoge manje zanimljivo bit će budućnost LTE-a (Long Term Evolution) odnosno četvrte generacije mobilne telefonije, mreže koje se preklapaju WiFi i mobilno, rješenja za sve veću glad za podatkovnim prometom što će prikazivati veliki igrači poput Ericssona, Nokia Solution Networksa, Huaweia i drugih.

Na sajmu će se predstaviti i četiri domaća start up-a sa svojim rješenjima, a u sklopu predstavljanja Deutsche Telekoma svoje mjesto naći će i Hrvatski telekom.

Još iz kategorije

Hrvatska visokom 8 mjestu na PISA testu

Hrvatska visokom 8 mjestu na PISA testu

22.10.2020. komentiraj

Današnjom objavom rezultata globalnih kompetencija učenika zaokružen je sedmi ciklus OECD-ova istraživanja PISA 2018, u kojem je u proljeće 2018. sudjelovalo 6.609 hrvatskih petnaestogodišnjaka iz 179 srednjih i 4 osnovne škole. Uz čitalačku, matematičku i prirodoslovnu pismenost, čiji su rezultati objavljeni u prosincu 2019., kao dodatna inovativna domena, u koju su se zemlje mogle proizvoljno uključiti, ispitivale su se globalne kompetencije. Hrvatska se u odnosu na ostalih 27 zemalja sudionica smjestila na visoko osmo mjesto u ukupnom poretku, pri čemu su hrvatski učenici ostvarili 506 bodova što je značajno bolji rezultat od prosjeka koji iznosi 474 boda.

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

22.10.2020. komentiraj

Saznanja IBM-ova Instituta za poslovnu vrijednost (IBV) iz kolovoza potvrđuju da su potrošači i dalje zabrinuti zbog pandemije koronavirusa pa ne žele kupovati ono što im nije prijeko potrebno.

Europski parlament od Europske komisije traži obranu prava svih građana EU

Europski parlament od Europske komisije traži obranu prava svih građana EU

22.10.2020. komentiraj

Zastupnici pozivaju Europsku komisiju da poduzme mjere predviđene zakonodavstvom EU-a kako bi se zajamčio potpuni vizni reciprocitet između EU-a i SAD-a. Sa 376 glasova za, 269 protiv i 43 suzdržana, Parlament je u danas  usvojio rezoluciju kojom poziva Komisiju da predstavi pravni akt o suspenziji izuzeća od obveze posjedovanja vize za državljane SAD-a, na dvanaest mjeseci, kako je utvrđeno u takozvanom mehanizmu reciprociteta.