Muškarci i dalje imaju znatno bolje šanse dobiti intervju za tehnološki posao spram žena

Muškarci i dalje imaju znatno bolje šanse dobiti intervju za tehnološki posao spram žena
DepositPhotos

Potražnja za zaposlenicima u tehnološkom sektoru na najvišim je razinama, ali Hired kroz istraživanje doznaje da su kompanije slale pozive na razgovor za posao u 36,7 posto slučajeva isključivo muškim kandidatima. Dakle, žene su potpuno ostavljene po strani i bez prilike pokazati što znaju i mogu.

Tehnološka se industrija dugo bori s problemima razolikosti što ne čudi jer devet od deset developera u svijetu su muškarci. Hired navodi da je zapravo došlo do "značajnog smanjenja" u postotku slanja poziva na razgovor isključivo muškim kandidatima tijekom prošle godine. Naime, u 2020. ta je brojka iznosila 42,4 posto, što je gotovo šest posto više nego u 2021.

"Ovo je napredak, ali znači da u gotovo 40 posto slučajeva ne postoji potreba za razgovore sa ženskim kandidatkinjama", stoji u istraživanju.

Pritom nije poznato jesu li se one javljale za navedene pozicije ili su ignorirane iz razloga što nisu dovoljno kvalificirane, iskusne, odnosno moguće je da su muški kandidati bolji u navedenim kategorijama. Teško je ovo nazvati ciljanom diskriminacijom, ali činjenica je da prostora za poboljšanje situacije ima.

"Iako je vjerojatnije da će poslodavci sada više nego ikad uzeti u obzir žene tijekom procesa zapošljavanja i ponuditi im pravedniju plaću, žene su općenito podzastupljene i manje je vjerojatno da će dobiti priliku za razgovor u usporedbi s muškarcima", dodaje Hired u zaključcima istraživanja.

Brojke se tiču američkih prilika i prema dostupnim podacima, u tehnološkom sektoru zaposleno je 36 posto žena, dok ih je općenito u privatnom sektoru zaposleno 48 posto. Razlika je više nego jasno izražena. Kao i ona u plaćama jer žene za identičnu poziciju dobivaju 21,4 posto manje nego muškarci.

Problemi nisu samo sa ženama, već i zastupljenim etničkim skupinama. Čak 83 posto rukovodećeg kadra su bijelci.