Mobilni novčanici će do 2023. biti industrija vrijedna 3,5 bilijuna dolara

Mobilni novčanici će do 2023. biti industrija vrijedna 3,5 bilijuna dolara
DepositPhotos

Mobilni novčanici iz godine u godinu sve su sigurniji, uživaju samim time više povjerenja korisnika, upravo zato su i sve popularniji te u konačnici postaju iznimno vrijedna industrija. Konkretnije, Finaria navodi da bi u 2021. ona trebala dosegnuti vrijednost od vrtoglavih 2,4 bilijuna američkih dolara, a do 2023. čak 3,5 bilijuna dolara.

Naravno, tako nešto ne bi bilo izvedeno toliko brzo i ne bi bilo toliko vrijedno da pandemija koronavirusa nije uvelike promijenila ponašanje korisnika te samim time promijenila i način na koji obavljaju transakcije. Gotovina više nije opcija, ali ni kreditne kartice. Najveći zaokret zbio se prema mobilnom plaćanju jer je najpraktičnije, ali i najsigurnije.

Moglo se naslutiti da će biti ovako kad u srpnju ove godine pokazalo da ustavi mobilnih mjesta prodaje (POS - Point of Sale) uživaju sve veću popularnost kod manjih i srednjih maloprodajnika zahvaljujući benefitima koje donose "na stol".

Pa je tako Buy Shares predvidio da će do 2024. oko 1,8 milijardi mobilnih korisnika biti dio mobilne POS priče. Odnosno, ukupno bi bila riječ o njih 23,05 posto. Tako nešto bi značilo rast od 49,57 posto u odnosu na ovu godinu, u kojoj se mobilnim novčanicima koristi oko 1,3 milijarde ljudi.

Ali, najbitnija stavka za nagli rast industrije vezane za mobilne novčanike jest u činjenici da su slabije razvijene zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike postale razvijenije pa omogućile korisnicima plaćanje ovom metodom. Time se stiglo do vrijednosti industrije od 327,6 milijardi dolara u 2017. do onoga što se prognozira za iduću godinu. A to je rast od 266 posto! Do 2024. bi pak vrijednost transakcija mobilnih novčanika trebala dosegnuti čak četiri bilijuna dolara.

Što se tiče pojedinaca, u 2017. mobilne novčanike koristilo je 298,7 milijuna ljudi i prosječno su trošili tim putem 1097 dolara. Već u 2019. su trošili 1500 dolara, a do 2024. će trošiti u prosjeku 2254 dolara.