IZBOR KOJI JE PREVAGNUO

Milenijalci su "krivi" što se radi na daljinu više nego ikad prije

Milenijalci su "krivi" što se radi na daljinu više nego ikad prije
Depositphotos

Ako radite od kuće ili ste u uredu koji je više prazan nego pun možete zahvaliti milenijalcima. Ili ih okriviti za to.

U velikoj borbi za povratak u urede, čini se da je hibridni način rada pobijedio kao preferirani za tvrtke i radnike. No, neke skupine češće se pojavljuju u uredu od drugih.

Prema više setova podataka, jedna generacija, milenijalci, nerazmjerno želi raditi od kuće. Ljudi u dvadesetima obično žele biti u uredu tri do četiri dana tjedno kako bi se družili i dobili mentorstvo i zato što često žive u stanu koji dijele s drugima pa nemaju privatnost i potreban mir.

Istina je da su mnogi milenijalci, posebno oni s mlađom djecom, napravili velike promjene tijekom pandemije koronavirusa. Niske kamatne stope dovele su do pomame za kupnjom kuća i generacija koja se osjećala financijski zakinuto svih prethodnih godina odjednom se našla u poziciji graditi život kao i generacije prije.

Zaposleni u dobi od 30 do 39 godina, posebno oni od 30 do 34 godine, vidjeli su najviše povećanje udaljenosti koju putuju do posla u usporedbi s pretpandemijskim putovanjima i shvatili koliko vremena i novca uštede ako rade iz svojih domova. Od 2018. do 2019., osobe od 30 do 34 godine putovale su prosječno gotovo 15 kilometara u jednom smjeru do posla. Od 2022. do 2023. ta udaljenost se više nego udvostručila. Ti podaci daju jasniju sliku o tome kako je rad od kuće prevagnuo.

No, ono što je problematično jest da kao stariji kolege, često nadređeni, nisu prisutni kako bi pomagali mlađima. A nisu ni prisutni kako bi bili "most" između onih starijih i najmlađih. Nije samo to problem, problem je i u tome što ih se zaobilazi kad se dijele promaknuća ili povišice, ponajprije jer nisu "na oku" nadređenih. Naravno, to su i sitni trikovi, za one koji ih si mogu dopustiti, od strane kompanija kako bi motivirale radnike da što više vremena ipak provode u uredima.