Velika ulaganja

Meta koristi super računalo sa 16 tisuća GPU-ova za treniranje AI modela

Meta koristi super računalo sa 16 tisuća GPU-ova za treniranje AI modela

Meta je predstavila napredak u razvoju svoje sljedeće faze infrastrukture dizajnirane za ubrzavanje implementacije umjetne inteligencije. Tvrtka planira izraditi prilagođeni čip za pokretanje srodnih modela i osnažiti svoj metaverse push.

Nadogradnja infrastrukture dio je napora da se uspostavi skalabilni temelj za nove prilike, uključujući generativnu umjetnu inteligenciju i njenu veliku ulogu u metaverzumu, navodi Meta Platforms u blogu. Objasnilo je da je taj potez neophodan jer će računalne potrebe dramatično rasti tijekom sljedećeg desetljeća zbog predanosti tvrtke da lansira više AI alata u svojim aplikacijama i izgradi dugoročnu viziju svoje metaverse jedinice.

Potpredsjednica inženjerstva, infrastruktura Aparna Ramani rekla je da je izgradnja velike infrastrukture ono što zahtijeva dugoročna istraživanja, dodajući da je inovacija bez toga nemoguća. Rad u tijeku uključuje njegov debitantski interni AI čip, nazvan Meta Training and Inference Accelerator (MTIA), za koji tvrdi da je moćniji od CPU-a u pokretanju AI radnih opterećenja.

Također je istaknuo troškovno učinkovit projekt podatkovnog centra sljedeće generacije koji se može pohvaliti mogućnostima povezivanja tisuća čipova umjetne inteligencije za klastere za obuku na razini podatkovnog centra i nadopunjujući njegov portfelj hardvera koji intenzivno upotrebljava podatke. Osim toga, vlasnik Facebooka i Instagrama istaknuo je superračunalo sa 16.000 GPU-ova koje je napravio ranije ove godine. Meta Platforms je izjavila da primjenjuje tehnologiju za treniranje velikih AI modela za pokretanje novih AR alata, sustava za razumijevanje sadržaja, tehnologije prevođenja u stvarnom vremenu i više.