NAJAVA MICROSOFTA

Kvantna računala postaju stvarnost već za dvije godine?

Kvantna računala postaju stvarnost već za dvije godine?
Depositphotos

Microsoft je najavio planove za kreiranje kvantnog superračunala nakon što su znanstvenici rekli da će ti uređaji sljedeće generacije moći nadmašiti standardna računala kroz sljedeće dvije godine.

Što je velika stvar jer kvantna računala imaju potencijal biti osjetno moćnija od današnjih vodećih superračunala, no do sada nisu uspjela biti konkurentna kada su u pitanju praktični zadaci.

Također, nedavni referentni eksperiment istraživača kvantnog računalstva u IBM-u sugerira da će ti uređaji uskoro moći izvoditi korisne izračune "na razinima apstraktnima za klasična računala", čime se otvara mogućnost plasiranja golemog broja aplikacija.

Nažalost, nekih konkretnijih detalja, izuzev najave o tome da će postati stvarnost kroz iduće dvije godine, još nema.

Inače, tradicionalna računala se od kvantnih razlikuju po tome što se koriste binarnim kodom, odnosno, rade u dva stanja - 0 ili 1. Kvantna računala mogu biti u tri - 0, 1 i oboje. To se zove "qubits". Također, kod klasičnih računala podaci se mogu šifrirati u "gornjem" ili "donjem" smjeru, a kvantna računala to mogu u svim smjerovima, što znatno ubrzava procese. Pomak je po tom pitanju napravljen i kad se sva testiranja uspješno obave, moći će se govoriti o istinskim kvantnim računalima i razmišljati o masovnoj proizvodnji.

Treba znati i da su kvantna računala različita od ostalih jer tradicionalna računala su zasnovana na tranzistorima, iako su ulimativno i svi tranzistori zasnovani na kvantnomehaničkim efektima. Neke računarske arhitekture kao što su optička računala koje mogu koristiti klasičnu superpoziciju elektromagnetskih valova, ali bez specifičnih kvantnomehaničkih resursa kao što je povezanost, ne dijele potencijal za računskim ubrzavanjima kvantnih računala.