Korištenje društvenih mreža različito utječe na mentalo zdravlje djevojčica od dječaka

Korištenje društvenih mreža različito utječe na mentalo zdravlje djevojčica od dječaka

Foto: DepositPhotos

Istraživanje koje su napravili stručnjaci na britanskom The Lancet Child & Adolescent Health pokazalo je da korištenje društvenih mreža utječe na um tinejdžera drugačije, ovisno o spolovima. Naime, na djevojke će utjecati “vidljivije” i već na prvi pogled im poremetiti mentalno zdravlje.

Konkretno, riječ je o korištenju Instagrama i Snapchata, a tinejdžerice koje na njemu provode najviše vremena često će patiti od nedostatka sna, nedostatka tjelovježbe i mogle bi biti depresivne jer kod djevojaka se online zlostavljanje (eng., cyberbullying) "prima" puno jače. Dakle, utjecaj takve vrste zlostavljanja ostavlja jasnije posljedice kod žena.

Ne znači to da su dječaci psihički jači ili stabilniji, zaključak je da se još ne može točno odrediti utjecaj spomenutih društvenih mreža na njihovo mentalno zdravlje. Svakako, utjecaj postoji i to nije sporno, samo nije toliko jasno vidljiv kao kod djevojaka, što se može povezati i s time da lakše pokazuju emocije.

Ono što u istraživanju stručnjaci pak navode nije odustajanje od društvenih mreža, posebno jer donose i pozitivne stvari sa sobom. No, naglašavaju da je potrebno ne odricati se životnih navika i potreba samo zato što se "visi" na Instagramu ili Snapchatu više no što bi se možda trebalo. Dakle, treba normalno spavati i treba biti fizički aktivan u potrebnoj mjeri pa bi veliki dio problema u mentalnom smislu trebao biti riješen.

Inače, ovo je istraživanje poprilično opširno, počelo je 2013. godine u 886 engleskih škola, a sudjelovalo je na tisuće učenika. Isprva, pratilo ih se kad su imali 13 i 14 godina, potom kad su imali 14 i 15, da bi se zaključilo kad su imali 15 i 16. Dakle, uzorak i širina istraživanja dovoljni su da se donesu iznimno bitni zaključci, vrijedni za buduća istraživanja na ovu temu.

Kompletno istraživanje moguće je pogledati OVDJE.

Još iz kategorije

Prava osiguranika HZZO na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa

Prava osiguranika HZZO na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa

27.02.2020. komentiraj

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) su zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (2019nCov) izdali priopćenje o pravima osiguranika koji su privremeno nesposobni, odnosno spriječeni za rad jer su bili u kontaktu s oboljelima od koronavirusa ili su bili na područjima zahvaćenim epidemijom.

Microsoft osvježio Office aplikaciju za iOS i Android

Microsoft osvježio Office aplikaciju za iOS i Android

26.02.2020. komentiraj

Microsoft se konstantno trudi poboljšati Office mobilne aplikacije za iOS i Android operativne sustave, pa je tako 5. prosinca prošle godine pružio uvid u ono što je napokon i stiglo. Dakle, nova Office aplikacija za iOS i Android dostupna je.

Broj Bitcoin bankomata u svijetu brzo raste i sada ih je gotovo 7000

Broj Bitcoin bankomata u svijetu brzo raste i sada ih je gotovo 7000

26.02.2020. komentiraj

Bitcoin odavno nije nekakav marginalni hit već je planetarno popularan, na njemu se može zaraditi i koristi se kao sredstvo plaćanja u raznim dijelovima svijeta. Ali, ako želite fizički do novca, nemate baš puno izbora bez obzira što se to polako mijenja. Zato je zanimljivo vidjeti u kojim zemljama svijeta postoji najviše bankomata za bitcoin.