Korištenje društvenih mreža različito utječe na mentalo zdravlje djevojčica od dječaka

Korištenje društvenih mreža različito utječe na mentalo zdravlje djevojčica od dječaka

Foto: DepositPhotos

Istraživanje koje su napravili stručnjaci na britanskom The Lancet Child & Adolescent Health pokazalo je da korištenje društvenih mreža utječe na um tinejdžera drugačije, ovisno o spolovima. Naime, na djevojke će utjecati “vidljivije” i već na prvi pogled im poremetiti mentalno zdravlje.

Konkretno, riječ je o korištenju Instagrama i Snapchata, a tinejdžerice koje na njemu provode najviše vremena često će patiti od nedostatka sna, nedostatka tjelovježbe i mogle bi biti depresivne jer kod djevojaka se online zlostavljanje (eng., cyberbullying) "prima" puno jače. Dakle, utjecaj takve vrste zlostavljanja ostavlja jasnije posljedice kod žena.

Ne znači to da su dječaci psihički jači ili stabilniji, zaključak je da se još ne može točno odrediti utjecaj spomenutih društvenih mreža na njihovo mentalno zdravlje. Svakako, utjecaj postoji i to nije sporno, samo nije toliko jasno vidljiv kao kod djevojaka, što se može povezati i s time da lakše pokazuju emocije.

Ono što u istraživanju stručnjaci pak navode nije odustajanje od društvenih mreža, posebno jer donose i pozitivne stvari sa sobom. No, naglašavaju da je potrebno ne odricati se životnih navika i potreba samo zato što se "visi" na Instagramu ili Snapchatu više no što bi se možda trebalo. Dakle, treba normalno spavati i treba biti fizički aktivan u potrebnoj mjeri pa bi veliki dio problema u mentalnom smislu trebao biti riješen.

Inače, ovo je istraživanje poprilično opširno, počelo je 2013. godine u 886 engleskih škola, a sudjelovalo je na tisuće učenika. Isprva, pratilo ih se kad su imali 13 i 14 godina, potom kad su imali 14 i 15, da bi se zaključilo kad su imali 15 i 16. Dakle, uzorak i širina istraživanja dovoljni su da se donesu iznimno bitni zaključci, vrijedni za buduća istraživanja na ovu temu.

Kompletno istraživanje moguće je pogledati OVDJE.

Još iz kategorije

Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

12.07.2020. komentiraj

Nakon niza anketa koje su proveli među svojim članstvom na temu reformi, odlučili su pitati zaposlenike u javnom sektoru misle li kako su reforme potrebne te u kojim segmentima, ističu u Glasu poduzetnika i napominju se gotovo pa u cijelosti poklapaju s odgovorima zaposlenika u privatnom sektoru – svi smatraju kako su reforme nužnost. Vrlo je to zanimljivo, dok svi te zaposlenike u javnom sektoru zovu uhljebima.

Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

12.07.2020. komentiraj

Osnivač Linux Linus Torvalds govorio je na Open Source Summitu i konferenciji Embedded Linux o izazovima održavanja kernela otvorenog koda jer sve je teže naći osobe koje bi ga održavale. I, uvjeren je, u budućnosti će to biti teško izvedivo.

U Huaweijev AppGallery ušle aplikacije najvećih domaćih banaka, telekoma i medijskih kuća

U Huaweijev AppGallery ušle aplikacije najvećih domaćih banaka, telekoma i medijskih kuća

11.07.2020. komentiraj

Huaweijeva platforma za distribuciju mobilnih aplikacija, AppGallery, najbrže je rastuće tržište mobilnih aplikacija globalno, i po broju dostupnih aplikacija i po broju aktivnih korisnika, što su prepoznale i brojne domaće kompanije i neovisni developeri aplikacija, pohvalili su se iz ovog kineskog proizvođača.