Korištenje društvenih mreža različito utječe na mentalo zdravlje djevojčica od dječaka

Korištenje društvenih mreža različito utječe na mentalo zdravlje djevojčica od dječaka
DepositPhotos

Istraživanje koje su napravili stručnjaci na britanskom The Lancet Child & Adolescent Health pokazalo je da korištenje društvenih mreža utječe na um tinejdžera drugačije, ovisno o spolovima. Naime, na djevojke će utjecati “vidljivije“ i već na prvi pogled im poremetiti mentalno zdravlje.

Konkretno, riječ je o korištenju Instagrama i Snapchata, a tinejdžerice koje na njemu provode najviše vremena često će patiti od nedostatka sna, nedostatka tjelovježbe i mogle bi biti depresivne jer kod djevojaka se online zlostavljanje (eng., cyberbullying) "prima" puno jače. Dakle, utjecaj takve vrste zlostavljanja ostavlja jasnije posljedice kod žena.

Ne znači to da su dječaci psihički jači ili stabilniji, zaključak je da se još ne može točno odrediti utjecaj spomenutih društvenih mreža na njihovo mentalno zdravlje. Svakako, utjecaj postoji i to nije sporno, samo nije toliko jasno vidljiv kao kod djevojaka, što se može povezati i s time da lakše pokazuju emocije.

Ono što u istraživanju stručnjaci pak navode nije odustajanje od društvenih mreža, posebno jer donose i pozitivne stvari sa sobom. No, naglašavaju da je potrebno ne odricati se životnih navika i potreba samo zato što se "visi" na Instagramu ili Snapchatu više no što bi se možda trebalo. Dakle, treba normalno spavati i treba biti fizički aktivan u potrebnoj mjeri pa bi veliki dio problema u mentalnom smislu trebao biti riješen.

Inače, ovo je istraživanje poprilično opširno, počelo je 2013. godine u 886 engleskih škola, a sudjelovalo je na tisuće učenika. Isprva, pratilo ih se kad su imali 13 i 14 godina, potom kad su imali 14 i 15, da bi se zaključilo kad su imali 15 i 16. Dakle, uzorak i širina istraživanja dovoljni su da se donesu iznimno bitni zaključci, vrijedni za buduća istraživanja na ovu temu.

Kompletno istraživanje moguće je pogledati OVDJE.