Kako stanovništvo Japana stari, roboti bi mogli preuzimati sve više poslova

Kako stanovništvo Japana stari, roboti bi mogli preuzimati sve više poslova

Foto: Dražen Tomić, Damir Brkić

Stanovnici Tokija imali su priliku pred trgovinom tradicionalnim kimonima Mitsukoshi svjedočiti budućnosti. Pred njima se pojavila, odjevena upravo u kimono, Aiko Chihira i predstavila. Ne bi to bilo ništa čudno kad ne bi bila riječ o robotu!

Da, Toshiba je proizvela robot, ili bolje rečeno android, koji podsjeća na čovjeka i oponaša njegove kretnje, može komunicirati i obavljati zadaće kao što je prodaja ili tehnička potpora. Izgledom bi trebala biti 32-godišnja žena, a pokreću je 43 motora.

I ne samo da može govoriti, može i pjevati. Iako, to nije toliko velika stvar jer dovoljno je "u nju" postaviti određene pjesme i potom će ih moći u potpunosti oponašati, zvučat će kao pjevač(ica).

- Komunikacija je bitna. Moja snaga je što mogu razgovarati s ljudima - rekla je Aiko Chichira.

No ne može još uvijek razgovarati, ovo je bila samo proba i predstavljanje. Iz Toshibe su potvrdili da će uskoro moći sve osnovne funkcije te da će bez problema obavljati posao u trgovini. Ali ne samo to, proizvode se i druge vste robota, kao poliglot Nao. Bit će glavna snaga za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine jer govorit će 19 jezika, što je maksimum koji su njeni tvorci zamislili i trenutno se isprobava u tokijskoj banci Mitsubishi UFJ.

Ali do OI ima još dosta godina, zanimljiva je ta trgovina Mitsukoshi, nastala je sredinom 17. stoljeća! A očito znaju vlasnici kako ići korak s budućnosti jer "preživjeli" su razne promjene u japanskom društvu, ratove, glad, siromaštvo, rušenja careva, nestanak samuraja, zaokret u razmišljanju kompletnog društva...

Sad su spremni na to da robot mijenja njihove zaposlenike, vide to kao nešto logično. Baš kao i mnogi Japanci. Jer, društvo je sve starije i radne snage je sve manje, a potrebe su sve veće. Stoga mnogi gledaju kako implementirati robote kao radnu snagu u svoje poslovanje.

Osim banaka i trgovina tu su hoteli, razne druge uslužne djelatnosti i uskoro bi mogli biti i restorani. Na taj način će se stanovnici Japana moći koncentrirati na druge stvari, bitnije i razvijati se u društvenom i intelektualnom smislu.

Vjerojatno je to budućnost za cijeli svijet, samo što se odmah nameće kao problem područje gdje prevladava sirotinja. Potrebno je naći odgovor kako roboti mogu pomoći u zemljama gdje se ljudi bore za posao, a ne da ih nedostaje kao u Japanu.

Još iz kategorije

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

05.10.2022.

Događanja u svijetu kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, zagađenje zraka te zahtjevi za vođenjem zdravijeg života ali i rast životnog standarda, mijenjaju iz dana u dan naše svakodnevne navike.

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

05.10.2022.

Infobip okupio je preko 900 svojih inženjera iz cijelog svijeta na dvodnevnoj Dev Days konferenciji koja se od 3. do 4. listopada održava u Infobipovom kampusu Alpha Centauri u Zagrebu. Riječ je o već tradicionalnom godišnjem okupljanju Infobipovih inženjera, stručnjaka za razvoj proizvoda i korporativnu sigurnost koji razmjenjuju znanja i prakse.

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

04.10.2022.

Apple će od 5. listopada cijene aplikacija u App Storeu i kupnje unutar njih povećati u svim zemljama i teritorijima koji koriste vaolutu euro. Ta povećanja, kako objašnjavaju u američkoj kompaniji, su rezultat trenutne slabosti eura u odnosu na američki dolar.