NIJE SVE TAKO LOŠE

Kako smanjiti vrijeme korištenja mobitela bez aplikacija

Kako smanjiti vrijeme korištenja mobitela bez aplikacija
Depositphotos

Vrijeme provedeno na pametnim telefonima često se percipira kao bačeno i štetno, nije u svim trenucima to uistinu tako, zbog čega je u današnje vrijeme potrebno odvojiti upravo to - korisno od nekorisnog provođenja vremena uz pametni telefon.

Konkretnije, tema je to koja se provlači ne samo u nekakvim stručnim krugovima već i na društvenim mrežama, odnosno, virtualnoj sferi. I da bi joj se pristupilo, nije dovoljno sam kroz neku aplikaciju ili alat samog uređaja, pratiti vrijeme provedeno "uz ekran" pa se ravnati isključivo po tome.

Treba uzeti u obzir da su pametni telefoni zamijenili cijeli niz aktivnosti i uvrstili ih pod "jedan krov". Naši digitalni ljubimci nam služe za komunikaciju, surfanje, informiranje, učenje, slušanje glazbe, gledanje filmova, posao... To nije uzalud potrošeno vrijeme.

Stoga, ako netko želi smanjiti vrijeme "uz ekran", mora razlučiti ono korisno od nekorisnog bez da zbog toga "skida" još aplikacija. Najprije, potrebno je prepoznati za što najviše koristite pametni, odnosno, za što najmanje.

Dovoljno je otići u dio uređaja gdje se vidi izlistano vrijeme provedeno u određenoj aplikaciji i već to bit će dovoljno. Riješite se onih koje nimalo ili izrazito malo koristite. Time se oslobađate određene distrakcije.

Nakon tog poteza, isključite sve notifikacije osim onih krucijalnih. Znači, nije vam potrebno znati kad je netko "lajkao" neku fotografiju ili vaš komentar. Osim ako nije presudno za posao kojim se bavite...

Držite uređaj što dalje. Tijekom dana to činite dok radite bilo što nevezano uz potrebu da ste online. Kuhanje, gledanje televizije, videoigre, vježbanje, čitanje, prije spavanja... Ako vam nije na doseg ruke, slabije ćete ga koristiti.

Neki od dodatnih savjeta su učiniti uređaj nezanimljiv najobičnijim jednobojnim temama i fontovima te da jednostavno kupite jeftin ili stari uređaj koji nema mnoštvo dodatnih mogućnosti, potencijalno ometajućih, a istovremeno ne i krucijalnih.