DRŽAVA POMAŽE

Južna Koreja planira promicanje sektora čipova uz subvencije od 19 milijardi dolara

Program uključuje 10 trilijuna KRW sredstava za pomoć domaćim proizvođačima čipova i srodnih komponenti i materijala, što je otkrio ministar financija Choi Sang-mok sredinom svibnja. Južnokorejski predsjednik Yoon je navodno dodao da vlada također planira proširiti porezne olakšice za ulaganja u čipove kako bi povećala zaposlenost.

Južna Koreja planira promicanje sektora čipova uz subvencije od 19 milijardi dolara
Depositphotos

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol najavio je paket podrške od 26 trilijuna KRW (19,1 milijardi dolara) za sektor proizvodnje čipova u zemlji. Subvencije će pokrivati financijska sredstva, infrastrukturu, istraživanje i razvoj te potporu malim i srednjim poduzećima.

Yoon je rekao da će program financijske potpore za poluvodiče od 17 trilijuna KRW kojim upravlja Korejska razvojna banka omogućiti tvrtkama da spreme nova ulaganja. Poticaji također uključuju fond od 1 trilijuna KRW za potporu tvrtkama bez fabričkih proizvoda i malim i srednjim poduzećima koja rade u cijelom sektoru.

Program uključuje 10 trilijuna KRW sredstava za pomoć domaćim proizvođačima čipova i srodnih komponenti i materijala, što je otkrio ministar financija Choi Sang-mok sredinom svibnja. Yoon je navodno dodao da vlada također planira proširiti porezne olakšice za ulaganja u čipove kako bi povećala zaposlenost.

Choi je prethodno rekao da radi s vladom na produljenju klauzule o ograničenju koja pokriva investicijske porezne olakšice za strateške tehnologije kako bi se to okončalo uz proširenje opsega poreznih olakšica za ulaganja u istraživanje i razvoj. U siječnju su lokalni mediji izvijestili da Samsung i SK Hynix planiraju uložiti 622 trilijuna KRW u proširenje kapaciteta proizvodnje čipova u mega klasteru od 21 milijun četvornih metara, s 16 novih proizvodnih pogona planiranih do 2047. godine.