Još e-mail aplikacija uhvaćeno o procesiranju i preprodaji korisničkih podataka

Još e-mail aplikacija uhvaćeno o procesiranju i preprodaji korisničkih podataka

Foto: DepositPhotos

Svijest o zaštiti privatnih podataka proteklih godina na sve je višim razinama pa je i sve više onih koji se bave razotkrivanjem krađa svih vrsta, što je pak dovelo do otkrića da podosta e-mail aplikacija “procesuiraju” i prodaju podatke svojih korisnika. Naravno, to je skandal prve klase.

Prošlo je dvije godine otkako se otkrilo da je Google omogućavao kompanijama "treće strane" čitati e-mail poruke na Gmail korisničkim računima, što je samo po sebi bila istinska katastrofa te dokaz da nitko ne preza ni od čega kad je riječ o pokušaju pozicioniranja i što lakše, ali i unosnije zarade.

Istrage su tad tek počele, a najnoviji prekršitelj je Edison Mail, koji služi kao e-mail klijent na Mac i iOS uređajima. Popularan je jer nudi mogućnosti koje štede vrijeme pa korisnici mogu jednim klikom obaviti mnogo stvari koje često rade. I, slično kao kad iOS sugerira sljedeću riječ koja bi se mogla iskoristiti u razgovoru, tako Edison Mail nudi cjelovite i konstruktivne rečenice pri odgovaranju na e-mail poruke. To na engleskom govornom području funkcionira odlično pa otuda popularnost klijenta.

Naravno, da bi se postiglo tako dobro predviđanje odgovora, Edison Mail mora imati uvid u ono što korisnici pišu. Samo, u pravilima korištenja aplikacije jasno je navedeno da se to ni s kim ne dijeli i da se koristi isključivo kako bi korisnici mogli dobiti najbolje moguće od onoga što Edison Mail nudi. Istina je drugačija...

Edison Mail sve te podatke je brižno čuvao te ih preprodavao, što se otkrilo u njegovu poslu s JP Morganom. Na površinu je "isplivao" dokument u kojem se navodi kako je Edison Mail prodao podatke da bi kompanije mogle donositi bolje odluke pri investiranju. Naravno, iz kompanije se brane.

"Kako bismo održali Edison Mail aplikaciju besplatnom i zaštitili privatnost korisnika odbijanjem postavljanja oglasa na nju, financiramo se kroz tehnologiju koja automatski prepoznaje komercijalne e-mail poruke te "izvlači" iz njih podatke na način da štiti anonimnost korisnika. Naša tehnologija načinjena je tako da ignorira osobne i poslovne e-mail poruke", naglasili su iz Edison Maila, ali teško je vjerovati u te riječi s obzirom da tako nešto nije navedeno unaprijed već tek sad kad treba opravdati preprodaju podataka.

Uz Edison Mail, slično rade Slice i Cleanfox. Nitko od njih ne dijeli zaradu s korisnicima, niti im dopušta uvid u to što se preprodaje i nitko ne namjerava prekinuti tu praksu jer još uvijek ne postoje jasne regulative kojima bi ih se natjeralo da postanu transparentniji. Pitanje je, u konačnici, gdje je granica?

Još iz kategorije

Apple konačno priznao da je Microsoft bio u pravu oko tableta

Apple konačno priznao da je Microsoft bio u pravu oko tableta

04.04.2020. komentiraj

Apple se godinama ismijavao s Microsoftom po pitanju pristupa tabletima te njihovoj evoluciji, ali napokon je stigao trenutak kad je jasno da su Tim Cook i društvo bili u krivu - pristup njegovih konkurenata pokazao se ispravnim.

Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnica

Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnica

04.04.2020. komentiraj

Nakon uvođenja e-Propusnica, vozači teretnih vozila našli su se u nepovoljnom položaju budući da je sustav njihov posebni režim izjednačavao s osobama kojima su izrečene mjere samoizolacije. HGK, HOK, HUP i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika zatražili su od Stožera i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture što hitnije rješenje nepovoljne pozicije za vozače. Na temelju zajedničkoga prijedloga osiguran je nesmetan nastavak cestovnoga teretnog prometa i nakon 6. travnja.

Donacije Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama u iznosu od 1,3 milijuna kuna

Donacije Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama u iznosu od 1,3 milijuna kuna

04.04.2020. komentiraj

Erste banka donijela je odluku o donaciji Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, u iznosu od milijun kuna, s ciljem pružanja pomoći prilikom nabave potrebne medicinske opreme u situaciji kada se poduzimaju veliki napori u suzbijanju širenja epidemije koronavirusa.