Java developeri i podatkovni znanstvenici su najpoželjniji poslovi

Java developeri i podatkovni znanstvenici su najpoželjniji poslovi
DepositPhotos

Java programski jezik možda jest prisutan gotovo 30 godina, ali developeri koji se služe njime uživaju ponajveće zadovoljstvo poslom koji obavljaju. Barem kad je riječ o saznanjima koja je podijelio Glassdoor.

Tiču se isključivo područja Sjedinjenih Američkih Država, ali obzirom da se radi o prostoru najvećeg tehnološkog napretka po pitanju inovativnosti, primanja i potrebe za radnom snage u IT sektoru, nekako se čini da su i najrelevantniji.

Dakle, Glassdoor je ponudio prosječnu bruto godišnju plaću ovisno o zanimanju i zadovoljstvo poslom koji osoba obavlja, s tim da je maksimalna ocjena pet. Na prvom mjestu su spomenuti Java developeri, a prosječna primanja su im 90.830 američkih dolara i zadovoljstvo 4,2.

Znanstvenici za podatke (eng. data scientist) drugi je najpoželjniji posao i ocjena je 4,1, dok je prosječna godišnja plaća 113.736 dolara. Vidljivo je da su primanja iznimnija no za Java developera, ali ne i zadovoljstvo. Slično je i s ostatkom liste.

Pa tako voditelji proizvoda (eng. product manager) zarađuju godišnje u prosjeku 121.107 dolara, ali zadovoljstvo je na 3,9. Što se tiče najplaćenijeg posla, on se nalazi na ukupno četvrtom mjestu jer je zadovoljstvo zaposlenika na "okrugloj" četvorci. No plaća je na vrtoglavih 131.361 dolar. Riječ je o arhitektima za komplicirane poslovne sustave ili, jednostavnije, na engleskom - enterprise architect.

Nešto manje zarađuju voditelji marketinga proizvoda (eng. product marketing manager) s godišnjih 120.267 dolara, ali posao je ocijenjen s 4,1 i teško da bi oni koji imaju priliku odbili raditi ga.

Kao što se može zaključiti, ne postoji striktna koleracija između plaće i zadovoljstva poslom koji se obavlja.

Za kompletnu listu, kliknite OVDJE.