AI U PRAKSI

Italija će stvoriti fond za umjetnu inteligenciju vrijedan milijardu eura

Italija će stvoriti fond za umjetnu inteligenciju vrijedan milijardu eura
Depositphotos

Talijanska premijerka Giorgia Meloni predstavila je plan za stvaranje investicijskog fonda vrijednog milijardu eura. Bit će posvećen financiranju AI projekata u zemlji, a financirat će ga ogranak rizičnog kapitala državnog zajmodavca Cassa Depositi e Prestiti.

Meloni planira povećati ulaganja u umjetnu inteligenciju osnivanjem novog fonda, kao i korištenjem postojećih usmjerenih na tehnologiju. Objasnila je da će strategija privući daljnja ulaganja, usklađujući se sa željom da se razvije talijanski način razvoja i upravljanja AI sustavima. Također se očekuje da će novi investicijski fond privući dodatne 2 milijarde eura iz privatnog sektora.

Premijer je AI nazvao najvećom revolucijom i izazovom ere s ekonomskog, društvenog i antropološkog gledišta, tvrdeći da tehnologija može pozitivno utjecati na društvo samo ako se njezin razvoj kreće unutar opsega etičkih pravila koja stavljaju osobu, njezina prava i potrebe u središtu.

U skladu s tim etosom, Meloni je istaknula nacionalnu strategiju umjetne inteligencije koju je sastavio odbor sastavljen od talijanskih stručnjaka, jer je identificirala potrebu za snažnom podrškom oko istraživanja, eksperimentiranja i konkurentnosti. Već su u tijeku pripreme za pravnu odredbu osmišljenu za uspostavljanje načela i određivanje pravila koja su komplementarna onima iz europske uredbe o korištenju umjetne inteligencije, rekla je Meloni.