Istraživanje odnosa kupaca tehnologije i krajnjih korisnika

Istraživanje odnosa kupaca tehnologije i krajnjih korisnika

Foto: Fotolia

Canon Europe utvrdio je da postoji jaz u komunikaciji i razumijevanju između osoba koje donose odluke o kupnji uredske IT opreme i potreba krajnjih korisnika. Taj nerazmjer, opisan u novom sveeuropskom istraživanju trendova u uredskoj tehnologiji, prijeti ograničavanjem vrijednosti koje tvrtke i ustanove uspijevaju izvući iz dugoročnih ulaganja u IT.

Neovisno izvješće, koje je naručio Canon Europe, temelji se na upitniku na koji je odgovorio 1671 krajnji korisnik i donositelj odluka te na šezdeset detaljnih razgovora, a osmišljeno je kako bi se osobama koje kupuju uredsku opremu i onima koji imaju utjecaj na taj proces olakšalo donošenje utemeljenih odluka o kupnji.

Iako se provode nastojanja da se u tvrtkama i ustanovama smanji upotreba papira, upitnikom je utvrđeno da su papirnati i elektronički dokumenti još uvijek temelj radnog života. No način na koji zaposlenici žele stvarati te dokumente i upravljati njima mijenja se zbog sve fleksibilnijih radnih aranžmana, pri čemu su glavni pokretači mogućnost mobilnog povezivanja i konzumerizacija IT tehnologija.

Istraživanjem je utvrđeno da se tvrtke i ustanove diljem Europe pokušavaju uhvatiti u koštac s nabavom tehnologije koja omogućuje neprekinut rad u pokretu, pri čemu tek velika manjina zaposlenike oprema pametnim telefonima i tablet-računalima, iako oni koji već koriste takve uređaje smatraju da su im nužni za obavljanje posla. Većina ispitanika izjavila je i da od IT odjela treba savjete i podršku kako bi u potpunosti optimizirala produktivnost pri radu u uredu ili izvan njega.

Tek četvrtina ispitanika smatra da u potpunosti razumije sve mogućnosti svoje uredske opreme, što znači da ne postoji djelotvorna komunikacija o prednostima koje im se nude. Istraživanje pokazuje i da se zaposlenici, umjesto da sudjeluju u nabavi tehnologije, osjećaju isključenima kada je riječ o odabiru tehnologije koja se kupuje za potrebe tvrtke.

„Tehnologija se neprestano razvija kako bi ispunila potrebe korisnika. U današnjim se uredima to događa brže no ikada, a nove radne navike pokretač su promjena. Da bi tvrtke i ustanove zadržale produktivnu radnu snagu, zaposlenici moraju osjećati da one vode računa o njihovim potrebama. Informiranje donositelja odluka o potrebama korisnika od ključne je važnosti za odabir odgovarajuće IT opreme, a sljedeći je korak educirati krajnje korisnike kako bi se zajamčilo njezino potpuno iskorištavanje.“, komentirao je Matt Wrighton, voditelj marketinga za Europu i Veliku Britaniju u tvrtki Canon Europe.

Održavanje sigurnosti pri rukovanju dokumentima također je tema koja naglašava raskorak između očekivanja krajnjih korisnika i onoga što pružaju IT odjeli. Više od dvije trećine ispitanih uredskih zaposlenika radi s povjerljivim ili osjetljivim dokumentima, no ispisuje ih na uređajima koji su svima dostupni.

Korisnici pretpostavljaju da njihova tvrtka ili ustanova ima djelotvornu strategiju upravljanja sigurnošću dokumenata, no zapravo je manje od pet posto donositelja odluka izjavilo da je sigurnost faktor pri odabiru strojne opreme za ispis, kopiranje ili skeniranje.

Još iz kategorije

Pandemija koronavirusom se loše odrazila na produktivnost developera

Pandemija koronavirusom se loše odrazila na produktivnost developera

04.06.2020. komentiraj

Softverski inženjeri trude se vratiti produktivnost kakva je bila prije pandemije koronavirusa, ali tako nešto ne ide preko noći i trenutno se svi muče, no idu suvereno prema zacrtanom cilju.

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

03.06.2020. komentiraj

Pandemija je utjecala na živote građana i donijela nam drugačiju svakodnevicu, a to pokazuje i istraživanje koje je proveo Media Val u suradnji s Ipsosom prema kojem građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti.

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

03.06.2020. komentiraj

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.