Iskustveno učenje i primjena teorije u praksi u novom RIT-ovom studiju

Iskustveno učenje i primjena teorije u praksi u novom RIT-ovom studiju

Multidisciplinarni pristup u obrazovanju, kreatorima i inovatorima digitalnih medija budućnosti daje potrebnu širinu znanja za optimalnu prezentaciju informacija na digitalnim medijima, ističe za ICTbusiness.info dr.sc. Ante Poljičak, predavač i voditelj studija Dizajna novih medija kada govori o novom studiju koji pokreće RIT pod imenom Dizajn novih medija.

Kada govori o specifičnostima studija on napominje kako će studenti kroz ovaj program pripremiti za razvoj vlastitih multimedijalnih rješenja.

Kao primjer, Poljičak navodi predmet koji se  zove Experimental, a koji od studenata traži da istraže problem, kondenziraju informaciju i zatim ju prezentiraju korisniku korištenjem novih uređaja kao što je interaktivna klupa ili primjerice touch screen u vozilu ili na displeju frižidera

RIT pokreće novi studij pod imenom Dizajn novih medija (BFA New Media Design). Što će se obuhvatiti studij?

Riječ je o američkom sveučilišnom studiju koji je multidisciplinaran te se na američkom kampusu izvodi već 20 godina. Studij kombinira ključna znanja i vještine iz područja dizajna, komunikacija, tehnologije, računarstva i umjetnosti.

Studij traje četiri godine te obuhvaća predmete iz područja novih medija i dizajna, općeg obrazovanja poput humanističkih predmeta. Potom tu su predmeti koji pokrivaju osnovna znanja iz umjetnosti i računarstva. I konačno, studente očekuje iskustveno učenje u području dizajna novih medija kroz program stručne prakse. Drugim riječima, tijekom studija, studenti stječu znanja iz 2D i 4D dizajna, 3D modeliranja, animacije i pokretne grafike, dizajna korisničkog sučelja (UI) te dizajna korisničkog iskustva (UX), informacijskog dizajna, osnova crtanja i dizajna, te programiranja.

Obzirom da je RIT, pa sukladno i RIT Croatia, prepoznat po iskustvenom učenju i primjeni teorije u praksi, i novi studij stavlja fokus na razvoj praktičnih znanja. Otprilike jednu trećinu nastave predstavljaju interaktivna predavanja koja pokrivaju važne i relevantne teorije i koncepte, a ostatak studija studenti provode u laboratorijskim vježbama, radeći na stvarnim projektima, odnosno testirajući stečena znanja u praksi.

Ovakav multidisciplinarni pristup u obrazovanju, kreatorima i inovatorima digitalnih medija budućnosti daje potrebnu širinu znanja za optimalnu prezentaciju informacija na digitalnim medijima. Razumjet će posao iz aspekta estetike i komunikacija, programiranja i tehnologija i time će moći napraviti najbolja rješenja kako bi osigurali najbolje korisničko iskustvo.

U novom studiju povezujete zanimljiva znanja koja nisu tako jednostavno spojiva - znanja iz područja umjetnosti, dizajna, komunikacije, računarstva i tehnologije?

Osnovna premisa studija vezana je uz sve intenzivniju digitalizaciju života uopće! Ne samo da radimo na računalima, već i slobodno vrijeme provodimo bilo dopisujući se putem Whatsapp i sličnih aplikacija, na streaming servisima (kojih je sve više dostupno u Hrvatskoj) gledamo popularne filmove i serije, igramo igre i slično. I to je trend koji će se svakako razvijati dalje (IoT). Ovaj studij stvara stručnjake koji će znati kako kako stvarati, oblikovati i prezentirati sadržaj i informacije na novim odnosno digitalnim medijima. Da bi to bilo moguće, multidisciplinarnost obrazovanja je ključna.

Dapače, rekao bih da je multidisciplinaran pristup obrazovanju pravi odgovor na današnji način života koji oblikuje tehnološka revolucija odnosno kontinuirani razvoj i penetracija tehnologije u sve pore života i poslovanja. U tom kontekstu, Dizajn novih medija pripada skupini RIT studija koje sveučilište naziva „New Economy Majors“ - odnosno studija koji su transformativni i kroz ovakve pristupe obrazovanju najbolje odgovaraju na potrebe „novog“ globalnog gospodarstva.

Kada gledamo to novo gospodarstvo i svijet u kojem živimo, te to povežemo s potrebnim znanjima za poslove budućnosti, onda su umjetnost i komunikacije, dizajn te tehnologije i računarstvo top područja i itekako ih ima smisla integrirati u studij koji će kreirati stručnjake koje digitalni mediji trebaju - sada i u budućnosti.

Danas je velika potreba za stručnjacima koji imaju specifična znanja. Smatrate li da će se vaši studenti lako zaposliti i naći posao?

Adekvatna priprema studenata za tržište rada sadašnjosti i budućnosti utkana je u DNA sveučilišta RIT. Stoga je Dizajn novih medija bio logičan korak u odabiru novih američkih studija koje izvodimo u Hrvatskoj. Kao što sam već naveo, svjedočimo digitalizaciji cjelokupnog življenja, ne samo poslovanja i to će se samo nastaviti. To samo govori o potrebi poslodavaca za stručnjacima iz područja digitalnih medija.

Uz ostalo, u razvoju i prilagodbi studija Dizajna novih medija za naše tržište razgovarali smo i s tvrtkama iz industrije digitalnih medija, i itekako su pozdravili ovu inicijativu - od 404 Agency, Microblika, Cinnamona i drugih. Tvrtke će igrati itekako važnu ulogu u obrazovanju naših studenata kroz ciljani program stručne prakse u području novih medija.

Uz to, dosadašnji diplomanti istog studija s američkog kampusa grade uspješne karijere u divovima poput Marvel Entertainmenta, Spotify-ja, Netflixa, Amazona, Blizzard Entertainmenta (World of Warcraft), YouTubea i brojnih drugih.

U tom kontekstu uvjeren sam da će, kroz svoja znanja i radove, naši studenti predvoditi domaće, ali i međunarodno tržište digitalnih medija.

Sam naziv studija je vrlo zanimljiva - dizajn novih medija - što pod tim konkretno vidite kao ključno što će se u budućnosti događati?

Nije nikakvo iznenađenje ako spomenem da će se trend digitalizacije života i penetracije tehnologije u svaku poru našeg postojanja nastaviti. Sve više će nam trebati stručnjaka iz bilo kojih područja koji će uz ključna znanja tog područja - bilo da je riječ o ekonomiji, medicini, arhitekturi i slično - morati razumjeti tehnologiju i još neka područja. Znači, s uznapredovalom tehnologijom dolaze novi, kompleksniji izazovi za koje konvencionalna rješenja nisu dostatna. Trebat će nam stručnjaci koji znaju razmišljati na kreativne načine kako bi pronašli rješenja za te izazove. Ovaj studij kreira takve stručnjake.

Na koji ćete način osigurati znanja iz mnoštva multimedijalnih platformi i rješenja koja danas nalazimo na tržištu?

Nastavno na tehnologije koje će studenti moći koristiti tijekom studija, ovaj program priprema studente da razvijaju vlastita multimedijalna rješenja. Kao primjer možemo uzeti predmet koji se  zove Experimental, a koji od studenata traži da istraže problem, kondenziraju informaciju i zatim ju prezentiraju korisniku korištenjem novih uređaja kao što je interaktivna klupa ili primjerice touch screen u vozilu ili na displeju frižidera. Također se očekuje da razumiju programsko rješenje potrebno za takvu interakciju i modificiraju ga za vlastite potrebe, koristeći na primjer gestikulaciju ruku ili pokret korisnika ili primjerice glasovne komande. Drugim riječima, cilj studija nije naučiti studente da koriste postojeće multimedijalne platforme već da razvijaju nove.

Ako pitanje sagledamo iz konteksta medija i mreža na digitalnim medijima poput Tiktoka ili YouTubea, specifičnosti platformi se svakako obrađuju, ali program se temelji na fundamentalnijim spoznajama konzumacije informacija i interakcije. Naravno u sve ovo je uključena i estetika i kreativnost u službi korisničkog iskustva.

Sve je to nemoguće bez tzv. mekih vještina - kritičkog razmišljanja, analitičkog razmišljanja. To je nešto to mnogima danas nedostaje - kako to ostvariti?

Nekoliko je načina, no rekao bih da je jedan od ključnih u načinu izvođenja nastave. Naime, na RIT Croatia studente učimo kako kritički sagledati problem i kako koristiti analitičko razmišljanje u svakodnevnim poslovnim izazovima. Studentima se ne nameću mišljenja, već ih se, kroz predmete struke i općeg obrazovanja uči kako zapravo formirati mišljenje i donijeti odluku u nekoj situaciji. Automatizacija poslovanja i kompleksnost izazova sve više gura meke vještine u prvi plan. U njih svakako spadaju kritičko i analičko razmišljanje, ali i kreativnost, komunikacija, rad u timu i slično.

Uz interaktivnu nastavu, naši studenti vrlo brzo imaju prilike vježbati svoje meke vještine i kroz program stručne prakse u području studija. Drugim riječima, studenti Dizajna novih medija će naučena znanja testirati u stvarnom radnom okruženju, u tvrtkama industrije digitalnih medija.

I napose, još jedan vid suradnje s industrijom je završni rad studenata četvrte godine (Capstone Project) u kojem će, zajedno s kolegama studija Informacijskih tehnologija raditi na stvarnim poslovnim izazovima kompanija koje dosad uključuju renomirane tvrtke poput A1, Rimac Automobila i drugih.

Mobilne aplikacije, web, gaming sektori su koji snažno rastu. Koja će znanja dobiti iz tih specifičnih područja?

Osnovni fokus programa je na dizajn informacija i interakcija i program sekvencionalno prolazi kroz ovu problematiku na predmetima Interactive 1, 2, 3 i 4 te Graphical User Interface.

Dakle studenti će savladati teoriju i praksu dizajna informacija i interakcije. U ovo spada UI/UX za koji tvrtke trenutno jako teško pronalaze kadar koji je školovan, odnosno ima kvalitetna znanja iz tog područja. Kako bi studenti mogli prezentirati informaciju na kreativan i interaktivan način, dodatna pažnja se posvećuje pokretnoj grafici i animaciji kao i 3D modeliranju.

Dakle za mobilne i web aplikacije diplomirani studenti će biti u potpunosti spremni za tržište rada. Prvenstveno kao kreativci i arhitekti informacija, ali i kao frontend developeri. Što se tiče gaminga, studenti će imati dobru osnovu za nastavak usavršavanja.