INFOGRAFIKA: Utjecaj mobitela na ekonomiju

INFOGRAFIKA: Utjecaj mobitela na ekonomiju
DepositPhotos

Mobilna revolucija potpuno je promijenila svijet i živote oko četiri milijarde vlasnika mobilnih uređaja, no uz to je imala efekt i na ekonomiju, što kroz svoj izvještaj zorno prikazuje GSMA.

Naime, mobilna industrija je u prošloj godini vrijedila 3,9 bilijuna američkih dolara, što je 3900 milijardi dolara. Dakle, cifra od koje se zavrti u glavi. To je ukupno 4,6 posto globalnog BDP-a, a svake godine postotak raste, baš kao i bilijuni dolara vrijednosti mobilne industrije.

Kad se pak podijeli sve skupa na regije, vidi se da u Azijsko-pacifičkoj mobilni udio čini 5,3 posto BDP-a sa svojih 1,6 bilijuna dolara. Zatim slijedi Sjeverna Amerika s 4,1 posto i 840 milijardi dolara, Europa je treća sa 620 milijardi dolara i 3,5 posto, a zatim se vrijednost podosta spušta.

Pa tako Latinska Amerika od mobilne industrije ima 270 milijardi dolara u prošloj godini, što je 5,2 posto BDP-a. Bliski istok i Sjeverna Afrika su na 170 milijardi dolara i 4,2 posto, a rekorder po udjelu BDP-a jest regija Subsaharske Afrike s 8,6 posto i 144 milijardi dolara. Također, Zapadna Afrika je na 8,7 posto udjela ili 52 milijarde dolara.