INFOGRAFIKA: Najnadziraniji gradovi na svijetu

INFOGRAFIKA: Najnadziraniji gradovi na svijetu
DepositPhotos

Nadzor građana na javnim mjestima izaziva mnogo rasprava jer dok neki smatraju da poboljšava sigurnost, drugi će reći da narušava privatnost. Kako god bilo, nadziranje se obavlja, a prema rezultatima, istraživanja kompanije Comparitech u 120 gradova svijeta, jasno je da Kinezi prednjače po ovom pitanju.

Na listi 12 svjetskih gradova u kojima se nadzire najviše, prvih pet pozicija imaju kineski gradovi. Dakle, na tisuću stanovnika u gradu Chongqingu postavljeno je 168 kamera, u Shenzhenu njih 159,1, u Šangaju njih 113,5, u Tianjinu njih 92,9 i u Ji'nanu njih 73,8.

Tek na šestom mjestu nije kineski grad, a riječ je o Londonu sa 68,4 kamere na tisuću stanovnika. Potom ponovno tri mjesta zauzimaju Kinezi, da bi se pojavila Atlantas 15,6 kamera na tisuću stanovnika te Sinagpur s njih 15,3 i Abu Dhabi s njih 13,8...

Na kraju priče, očekivana situacija, posebno jer Kinezi čine zaokret u društvenom smislu, kamere za nadzor bilježit će, a već i bilježe kroz testnu fazu, aktivnosti građana. Potom će ih se bodovati na razne načine, pomagati im, ali ih i imati "na oku" u svakom trenutku.