INFOGRAFIKA: Avioprijevoznici s najviše Boeing 747 zrakoplova

INFOGRAFIKA: Avioprijevoznici s najviše Boeing 747 zrakoplova
Fotolia

Farnborough Airshow jedna je od žrtava koronavirusa i jedan od sajmova koji se našao na popisu otkazanih, što je samo djelić problema u kojima se nalaze aviokompanije.

Primjerice, British Airways najavio je da će "umiroviti" 31 Boeing 747 četiri godine prije no što je bio prvotni plan. Tako nešto napravilo se jer su gubici posljednjih mjeseci jednostavno previsoki.

Ali, možda je tako nešto ipak pozitivno na duge staze s obzirom da se 747 nije mogao nositi s konkurencijom, osim u smislu neke navike na njega. Nadolazeće tehnologije i zrakoplovi postaju pouzdaniji, sigurniji, štedljiviji i osjetno jeftiniji. Glavni igrač trenutno je Airbus A350, ali i Boeing 787 Dreamliner.

Zato možemo očekivati još "umirovljenja" popularnih 747 divova. Najviše će ih morati umiroviti Atlas Air, koji ih ima 38 u ovom trenutku te je po tom pitanju najveći na svijetu sad kad se British Airways odlučio odustati od njih.

Slijedi Cargolux s 30, UPS Airlines s 29, Lufthansa s 28, Kalitta Air s 24, Cathay Pacific s 20 kao i Korean Air te AirBridgeCargo sa 17.