INFOGRAFIKA: Avioprijevoznici s najviše Boeing 747 zrakoplova

INFOGRAFIKA: Avioprijevoznici s najviše Boeing 747 zrakoplova

Foto: Fotolia

Farnborough Airshow jedna je od žrtava koronavirusa i jedan od sajmova koji se našao na popisu otkazanih, što je samo djelić problema u kojima se nalaze aviokompanije.

Primjerice, British Airways najavio je da će "umiroviti" 31 Boeing 747 četiri godine prije no što je bio prvotni plan. Tako nešto napravilo se jer su gubici posljednjih mjeseci jednostavno previsoki.

Ali, možda je tako nešto ipak pozitivno na duge staze s obzirom da se 747 nije mogao nositi s konkurencijom, osim u smislu neke navike na njega. Nadolazeće tehnologije i zrakoplovi postaju pouzdaniji, sigurniji, štedljiviji i osjetno jeftiniji. Glavni igrač trenutno je Airbus A350, ali i Boeing 787 Dreamliner.

Zato možemo očekivati još "umirovljenja" popularnih 747 divova. Najviše će ih morati umiroviti Atlas Air, koji ih ima 38 u ovom trenutku te je po tom pitanju najveći na svijetu sad kad se British Airways odlučio odustati od njih.

Slijedi Cargolux s 30, UPS Airlines s 29, Lufthansa s 28, Kalitta Air s 24, Cathay Pacific s 20 kao i Korean Air te AirBridgeCargo sa 17.

Još iz kategorije

Europa snažnije kreće u utrku u superračunalstvu

Europa snažnije kreće u utrku u superračunalstvu

22.09.2020. komentiraj

Europska komisija predložila je novu Uredbu o Zajedničkom poduzeću za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC) kako bi se zadržala i unaprijedila vodeća uloga Europe u superračunalstvu i kvantnom računalstvu. Tim sredstvima podupirat će se istraživanje i inovacije u području novih superračunalnih tehnologija, sustava i proizvoda, poticati razvoj vještina potrebnih za korištenje te infrastrukture i postaviti temelji prvorazrednog ekosustava u Europi. Prijedlog bi omogućio ulaganja u sljedeću generaciju superračunala u vrijednosti od 8 milijardi eura, što je znatno više nego u sadašnjem proračunu.

Griješim, dakle učim: Domaći poduzetnici dijele svoje uspone i padove

Griješim, dakle učim: Domaći poduzetnici dijele svoje uspone i padove

22.09.2020. komentiraj

Hrvatska gospodarska komora uz podršku Lean startup Hrvatske od rujna do studenoga organizira BizHack Startup Caffe. Radi se o ciklusu od pet online susreta s domaćim poduzetnicima s ciljem razmjene informacija, iskustava i znanja između poduzetnika i sudionika te međusobne pomoći pri lakšoj realizaciji poduzetničkih pothvata. Tema prvog BizHack Startup Caffea je  “Griješim, dakle učim”, a održat će se 23. rujna s početkom u 17h.

Bolt uveo još povoljniju kategoriju – Bolt Economy

Bolt uveo još povoljniju kategoriju – Bolt Economy

21.09.2020. komentiraj

Bolt uveo je novu kategoriju u svojoj mobilnoj aplikaciji koja omogućuje korisnicima još povoljnije kretanje gradom. Kategorija Bolt Economy za sada je dostupna u Zagrebu, a korisnici mogu uštedjeti do 20 posto u odnosu na standardne cijene.