Industrija videoigara u 2021. narasla za više od 14 posto, a Novska dobiva gaming kampus

Industrija videoigara u 2021. narasla za više od 14 posto, a Novska dobiva gaming kampus
DepositPhotos

Industrija videoigara nastavila je rasti tijekom 2021. godine s procjenom da sada vrijedi 178,73 milijardi američkih dolara što je rast od čak 14,4% u usporedbi s 2020. godinom. Ovo je velika razlika od očekivanja iz 2016. godine kada se procjenjivalo da će u ovom periodu vrijediti oko 90 milijardi.

Mobilne igre i dalje nastavljaju doprinositi najvećem dijelu te vrijednosti, dok se iza njih nalaze tzv. free-to-play igre koje ne traže igrače kupnju prije igranja, već se oslanjaju na najnovije metode monetizacije uz pomoć mikrotransakcija, loot-box sistema, a i najnovije NFT-a.

Termini NFT i metaverse su postali iznimno česti u industriji videoigara tijekom prošle godine, ali trenutno stajalište glasnijeg dijela gaming zajednice nije baš pozitivno, najviše zbog opreza oko ove nove metode monetizacije i kako će utjecati na samu kvalitetu igara koje su izvan mobilne kategorije. Francuski Ubisoft je pokušao s prodajom NFT-a za svoje najpopularnije naslove, ali sudeći po izvještajima, pothvat nije prošao uspješno, dok je GSC Game World morao promijeniti svoje NFT planove za dugoočekivani S.T.A.L.K.E.R. 2 zbog većeg broja pritužbi od fanova.

U cijelu tu priču sada dolazi i Microsoft koji je početkom ove godine najavio najveću gaming akviziciju do sada - da kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara s kojim će postati vlasnik mnogih najpopularnijih franšiza u industriji među kojima su Call of Duty i Candy Crush, također izjavivši da će ova akvizicija ponuditi temelje za Microsoftovu ideju metaversea. Koji su točno planovi Microsofta i kako će konkurencija na tržištu reagirati na ovu veliku promjenu na tržištu, pokazat će jedino vrijeme.

U kojem god smjeru se kreće industrija videoigara, mnogi analitičari očekuju daljnji rast te da će njena vrijednost do 2025. godine iznositi 268 milijardi dolara.

Naime, rast je primjetan i na domaćoj sceni. Dok je domaće razvojne studije prije deset godina bilo moguće nabrajati na prstima jedne ruke, danas bilježi više desetaka studija koji su uspješno lansirali svoje igre na tržište te sada postepeno uz pomoć CGDA klastera guraju granicu mogućnosti ove industrije u Hrvatskoj - od poticanja u obrazovanju, dolaska do potrebnih investicija pa sve do sveukupnog prihvaćanja ove poslovne grane.

Samo tijekom prošle godine, Edu4Games je pokrenuo pilotiranje projekta s ciljem dovođenja teme razvoja videoigara na državne fakultete, otvoren je veliki gaming centar Hall of Game powered by A1 u zagrebačkom Z Centru koji je dodatno osnažio regionalnu eSport scenu, a domaći razvojni studiji Gamepires i Nanobit osvojili su dvije od sveukupno šest Zlatnih kuna od Hrvatske Gospodarske Komore za najuspješnije tvrtke u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Naravno, tu godinu su označila i lansiranja mnogih drugih projekata među kojima su Saint Kotar, Speed Limit, Red Solstice 2: Survivors, dok su naslovi Cats in Time i Inked uspjeli osvojiti Googleove nagrade za jedne od najboljih mobilnih igara na Google Playu 2021. godine.

I gradnja velikog aampus za gaming industriju je jedinstven projekt u ovom dijelu Europe, ističe Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke agencije i dodaje kako će pružat sve mogućnosti budućim studentima kako bi jednog dana bili vrhunski u gaming industriji, industriji koja je stalnom uzlazu i gdje se uložena sredstva višestruko vraćaju. Projekt će biti financiran srestvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a vrijednost projekta je 375,5 miliujuna kuna.

Kampus gaming industrije u Novskoj, uključuje izgadnju objekata vezanih uz otvorenje studija, studentskog i učeničkog doma, Poduzetničkog inkubatora za eSport arenu s 4000 mjesta te Akceleratora gaming industrije. U planu je Kampusa imati i petogodišnji visokoobrazovni program s 50 studenata godišnje te srednjoškolski program i razrede s 24 učenika godišnje.