ODLIČNA GODINA

IDC predviđa snažan rast za isporuke AR/VR uređaja

IDC predviđa snažan rast za isporuke AR/VR uređaja
Depositphotos

Dok su globalne isporuke za AR/VR uređaja pale za 23,5 posto u 2023., 2024. se oblikuje kao godina oporavka jer se predviđa da će isporuke porasti za 44,2 posto na 9,7 milijuna jedinica, prema IDC-u. Novi uređaj kao što je Appleov Vision Pro i dodatna lansiranja krajem godine pomoći će u pokretanju rasta kako se makroekonomski uvjeti budu poboljšavali diljem svijeta.

"Appleovo lansiranje Vision Proa privuklo je mnoge naslovnice i podiglo svijest o AR i VR i iako je cijena nedostupna većini, pomaže podići ljestvicu za konkurente", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja, Mobility and Consumer. Pratitelji uređaja u IDC-u.

"Zajedno s Appleom, mnoge tvrtke kao što su Meta i druge već su započele svoje putovanje, prelazeći s VR-a na Mixed Reality; u konačnici postavljajući temelje za prava AR iskustva“, tvrdi Ubrani.

Predviđa se da će uređaji za virtualnu stvarnost dosegnuti 24,7 milijuna jedinica do kraja 2028., što predstavlja petogodišnju složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 29,2 posto kako potrošačka baza polako raste izvan osnovnih slučajeva korištenja igara i kako tvrtke usvajaju više uređaja za obuku , dizajn i više. U međuvremenu će AR uređaji porasti s manje baze od manje od milijun jedinica u 2024. na 10,9 milijuna u 2028., što predstavlja CAGR od 87,1 posto u istom razdoblju.

"Bit će uzbudljivo gledati kako će se tržište razvijati iz današnjih iskustava i kako će im se krajnji korisnici prilagoditi", dodao je Ramon T. Llamas, direktor istraživanja IDC-ovog programa za proširenu i virtualnu stvarnost.

"Mješovita stvarnost bila je iznimka, a ne norma, ali Apple je bacio sjajno svjetlo na MR s Vision Pro. Zatim, pogledajte kako će tvrtke sve više uključivati AI za analizu podataka i generiranje virtualnog sadržaja za korisnika. Konačno, zaslon tehnologija će prijeći s potrošnje sadržaja na interakciju sadržaja sa sofisticiranijim senzorima i zaslonima“, zaključuje Llamas.