Huawei na 3. mjestu najvrjednijih brendova elektronike na svijetu

Huawei na 3. mjestu najvrjednijih brendova elektronike na svijetu
Dražen Tomić / Tomich Productions

Brand Finance proglasila je Huawei jednim od 10 najvrjednijih brendova za 2022. godinu. Brand Finances svake godine testira 5 000 najvećih svjetskih brendova kroz 29 sektora u 36 zemalja, a u izvješću Electronics & Appliances, izdanom u ožujku, Huawei je rangiran na 3. mjestu u kategoriji najvrjednijih brendova, te je tako zadržao prošlogodišnju poziciju.

Izvješće pokazuje Huaweijevu vrijednost od 71,2 milijarde dolara, odnosno porast za čak 29% u odnosu na prošlu godinu, što je kompaniji osiguralo 3. mjesto Brand Finance ljestvice. Nakon promjena tržišnih uvjeta i poteškoća u lancu opskrbe uzrokovanih pandemijom COVID-19, premium brendovi se oporavljaju od ograničene razine opskrbe.

Huawei je također visoko rangiran u kategoriji najjačih brendova elektronike i uređaja s Brand Strength Indeksom 82 od 100 te Brand ratingom AAA-. Iako su infrastruktura i poslovanje Huaweijevih korisnika pogođeni sankcijama zapadnih vlada, kompanija je reagirala snažnim povećanjem ulaganja u domaće tehnološke tvrtke, kao i povećanim aktivnostima istraživanja i razvoja, prenose stručnjaci iz Brand Financea.

Huawei je također zabilježio porast u poslovanju wireless opremom za 5G tehnologiju u Kini, Europi, Bliskom istoku i Africi. Štoviše, Huawei osnažuje svoje softverske temelje ulaganjem u operativne sustavu kao što su HarmonyOS i EulerOS, kako bi korisnicima pružio potpunije iskustvo i time dodatno učvrstio svoju poziciju na tržištu.

Huawei je također objavio svoje godišnje izvješće za 2021. godinu otkrivši da je kompanija održala zavidnu razinu poslovanja tijekom protekle godine. Prema izvješću, Huawei je u 2021. ostvario prihod od 100 milijardi dolara, od čega 18 milijardi dolara neto dobiti, što bilježi porast od 75,9% u odnosu na prethodnu godinu. Izdaci za istraživanje i razvoj dosegli su 22 milijarde dolara u 2021., što predstavlja oko 22% ukupnih prihoda kompanije.

Ukupni rashodi za istraživanje i razvoj u posljednjih 10 godina dosegli su više od 132 milijarde dolara, a Huawei i dalje planira kontinuirano povećavati ulaganja. Huaweijevo poslovanje usmjereno je na želje i potrebe korisnika, dodatno izgrađujući globalni ekosustav za novo pametno i povezano doba, kao dio kompanijine Seamless AI Life strategije. AI strategija je 2021. ostvarila prihod od 38 milijardi dolara i nastavlja bilježiti stabilan rast prodaje pametnih nosivih uređaja, pametnih zaslona, bežičnih slušalica i Huawei Mobile Servicesa (HMS).

Detaljnije, segmenti pametnih nosivih uređaja i pametnih zaslona zabilježili su porast za više od 30% na godišnjoj razini. Operativni sustav HarmonyOS korišten je na više od 220 milijuna Huaweijevih uređaja od 2021. godine, čime je postao najbrže rastući operativni sustav mobilnih uređaja na svijetu.