HAKOM i ove godine proveo mjernu akciju, Italiji upućeno 715 novih prijava zbog smetnji

HAKOM i ove godine proveo mjernu akciju, Italiji upućeno 715 novih prijava zbog smetnji
DepositPhotos / Ilustracija

Novih 715 prijava uputio je HAKOM administraciji Italije, nakon provedene ovogodišnje višemjesečne akcije mjerenja talijanskih smetnji koje uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa. Tijekom posljednjih 11 godina više od 7000 prijava smetnji upućeno je administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je istovremeno obavještena i Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija.

Struktura prijavljenih smetnji ostala je ista u odnosu na prošlu godinu jer je 2017. isključena većina dominantnih talijanskih ometajućih TV odašiljača, što je doprinijelo rješavanju najvećeg dijela TV smetnji koje datiraju unazad nekoliko desetljeća. Isključivanjem tih odašiljača uklonjene su mnoge smetnje i značajno je poboljšan prijam hrvatskih televizijskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija).

Nažalost, rad talijanskih odašiljača na hrvatskim TV kanalima još nije u potpunosti prestao. Od Italije se očekuje potpuno poštovanje međunarodnih frekvencijskih planova jer daljnje smetnje na hrvatskim TV mrežama mogu prolongirati uvođenje novih mreža pokretnih komunikacija u frekvencijskom pojasu 700MHz, čime se može usporiti razvoj širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj.

Što se tiče problema talijanskih smetnji hrvatskim radijskim programima, on je i dalje velik, potvrđuju rezultati mjerne akcije. Kao dodatni izazov, a s obzirom na dugogodišnja negativna iskustva po pitanju smetnji radiju, zabrinjava činjenica da HAKOM već nekoliko godina mjeri međunarodno neusklađen rad većeg broja talijanskih odašiljača digitalnog zemaljskog radija (T-DAB) u VHF III pojasu.  Mnogi talijanski T-DAB odašiljači rade protivno međunarodnom sporazumu i planu za radio i televiziju iz Ženeve 2006., o čemu je uz poslane prijave talijanskoj administraciji obavještena i ITU.

HAKOM će nastaviti isticati ovaj problem u bilateralnim pregovorima s talijanskim tijelom za upravljanje RF spektrom i kroz djelovanje u sklopu međunarodnih institucija, ITU-a i Radne skupine o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije te će provoditi sve aktivnosti kako bi se i preostale smetnje hrvatskim programima uklonile, a posebno kako bi se znatnije poboljšala situacija po pitanju smetnji radijskim programima.