Gotovo u svakoj Android mobilnoj aplikaciji postoje trackeri za praćenje korisnika, a najviše se prate djeca

Gotovo u svakoj Android mobilnoj aplikaciji postoje trackeri za praćenje korisnika, a najviše se prate djeca
DepositPhotos

Prestižno sveučilište Oxford objavilo je studiju koja pokazuje da skoro milijun Android aplikacija sadrži kod za praćenje, a najviše ih se nalazi u onima namijenjenima djeci. Ta objava potaknula je više od dvadeset udruga za zaštitu djece u Sjedinjenim Američkim Državama na reakciju i sad se očekuje odgovor nadležnih institucija, Googlea i onih koji stoje iza spornih aplikacija.

Sama studija provedena je testiranjem čak 959426 Android aplikacija preuzetih na Google Play Storeu. Kako bi se otkrilo postoji li kod za praćenje "treće strane" (eng., third-party) analizirala se domena koja se pokreće u samomm kodu. Već u samom začetku testiranja pokazalo se da skoro pa sve aplikacije sadrže taj sporni kod postavljen od strane nekog tko nije uključen u razvoj aplikacije. Zbog toga se odustalo od praćenja koliki postotak aplikacija ima sporni kod već se okrenulo u smjeru praćenja koliko "trackera" svaka aplikacija ima.

Prosječna vrijednost po aplikaciji bila je deset, a čak 90,4 posto aplikacija sadrži barem jedan "tracker" dok njih 17,9 posto sadrži njih više od dvadeset. Ujedno, 13 aplikacija ih ima više od trideset. Kad se gledaju kompanije s najviše trackera prednjači Alphabet. Matična Googleova kompanija sadrži "trackere" u čak 88,44 posto svih aplikacija, Facebook u njih 42,55 posto, Twitter u njih 33,88 posto, Verizon u njih 26,27 posto, Microsoft u njih 22,75 posto i Amazon u njih 17,91 posto.

Udruge za zaštitu djece u SAD-u ustale su kako bi riješile problem prvenstveno jer iako je istraživanje globalne vrste, 90 posto svih aplikacija koje sadrže bar jedan "tracker" bazirane su upravo na američkom tlu. Time se zapravo stvara nered i u drugim dijelovima svijeta, posebno na prostoru Europske unije, koja je podosta postrožila kriterije vezane uz privatnost uvođenjem Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) 25. svibnja ove godine.