GOLEM ISKORAK

Googleovo kvantno računalo u nekoliko sekundi napravi što druga za 47 godina

Googleovo kvantno računalo u nekoliko sekundi napravi što druga za 47 godina
Depositphotos

U značajnom iskoraku za područje kvantnog računalstva, Google je navodno napravio kvantno računalo koje može izvršiti izračune u nekoliko sekundi, što ne bi bila vijest da najnaprednijim svjetskim superračunalima ne treba za istu stvar gotovo pola stoljeća, odnosno, 47 godina!

Ako se radi o istinskom postignuću, ono bi moglo označiti prekretnicu u evoluciji ove tehnologije. Kvantno računalstvo, znanost koja iskorištava neobičnosti kvantne fizike, ostaje brzorazvijajuće i pomalo sporno područje. Jer, većinom se oslanja na teoriju, dok u praksi dosta toga još ne funkcionira ni blizu kako bi trebalo.

Kvantna računala imaju golema obećanja za potencijalno revolucioniranje sektora poput znanosti o klimi i otkrivanja lijekova. Nude brzine računanja daleko veće od računala kakva danas poznajemo. Zato se treba nadati da je Google uistinu napravio iskorak.

Prema navodima, Googleova zvjerka se sastoji od kvantnog procesora Sycamore i trenutno ima 70 qubita. To je značajan skok u odnosu na 53 qubita prethodne verzije. Time je novi procesor približno 241 milijun puta robusniji od prethodnog.

Inače, kvantna su računala različita od ostalih. Jer, kod klasičnih računala postoje dva stanja - 0 ili 1. Kvantna računala mogu napraviti to da se nađu u oba stanja odjednom, a to se zove "qubits". Također, kod klasičnih računala podaci se mogu šifrirati u "gornjem" ili "donjem" smjeru, a kvantna računala to mogu u svim smjerovima, što znatno ubrzava procese.

Međutim, ova napredna tehnologija nije bez nedostataka. Kvantna računala predstavljaju značajne izazove za suvremene sustave enkripcije, što ih svrstava visoko na popis problema nacionalne sigurnosti.

Ujedno, kritičari tvrde da, unatoč impresivnim prekretnicama, ovi kvantni strojevi i dalje moraju pokazati više praktičnosti izvan akademskog istraživanja.