NIJE IM LAKO

GlobalFoundries dobiva 1,5 milijardi dolara federalnih sredstava

GlobalFoundries dobiva 1,5 milijardi dolara federalnih sredstava
Depositphotos

GlobalFoundriesu je američka vlada dodijelila 1,5 milijardi dolara financiranja kroz CHIPS and Science Act. Tvrtka će iskoristiti sredstva za proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta u Vermontu i New Yorku, kao i za izgradnju novog pogona u potonjem.

U novom će pogonu proizvođač čipova proizvoditi poluvodiče sljedeće generacije od galij nitrida za upotrebu u električnim vozilima, električnim mrežama, podatkovnim centrima te 5G i 6G pametnim telefonima, između ostalog. Mjesta će se također koristiti za proizvodnju čipova bitnih za automobilsku industriju, internet stvari, umjetnu inteligenciju i druga vitalna područja.

Dugoročno gledano, GlobalFoundries je rekao da očekuje ulaganje više od 12 milijardi dolara tijekom više od deset godina kroz javno-privatna partnerstva, uz potporu središnje i državne vlade te partnera ekosustava. Thomas Caulfield, predsjednik i glavni izvršni direktor GlobalFoundriesa, rekao je da će ulaganje igrati važnu ulogu u stvaranju konkurentnijeg i otpornijeg američkog sektora poluvodiča na globalnoj razini.

“S novim kopnenim kapacitetom i tehnologijom na horizontu, kao industrija, sada moramo usmjeriti pozornost na povećanje potražnje za čipovima proizvedenim u SAD-u i na rast naše talentirane američke radne snage za poluvodiče,” rekao je Caulfield.