Glazbeni izvođači se u novom zakonu nadaju istom principu zaštite kakav je predložen za novinare spram internet platformi

Glazbeni izvođači se u novom zakonu nadaju istom principu zaštite kakav je predložen za novinare spram internet platformi

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Prijedlog novog Zakona o autorskom i srodnim pravima kojim se treba primijeniti Europska Direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, donosi izuzetno kvalitetno i inovativno rješenje u pogledu zaštite proizvođača medijskog sadržaja (medijske kuće i same autore pojedince) uvodeći sistem kolektivne zaštite kakav do sada nije postojao u svijetu.

Na taj način se žele spriječiti loša i selektivna rješenja kakva su se pojavila na drugim teritorijima (Francuska, sporovi u Australiji...). Takav prijedlog je, posve očekivano, "zabrinuo" Google koji od početka svog postojanja koristi i monetizira tuđi sadržaj, ne ulažući u njegovo stvaranje niti obeštećujući njegove vlasnike i nositelje autorskih prava.

Oko tog  prijedloga nije bilo nikakve rasprave tijekom predstavljanja Zakona, što govori da su sve političke opcije stale iza tog, čini se, u ovom trenutku pravičnog, efikasnog i inovativnog rješenja.

Istovremeno, najviše rasprave se vodilo po pitanju ojačavanja pozicije glazbenih izvođača spram streaming servisa i diskografa. Glazbene izvođače se "zaboravilo" i ostavilo u istoj poziciji kao što su to još uvijek medijske kuće i novinari / fotografi spram internetskih platformi. Sadržaj se monetizira, autori dobivaju sredstva putem ZAMP-a, diskografi naplaćuju snimke, a izvođači ne sudjeluju u raspodjeli tako ostvarenih sredstava.

Postojeći ih prijedlog ostavlja u istoj poziciji. Nedavna saborska rasprava  je konsenzusom svih političkih opcija zatražila od nadležnog Ministarstva da u novom prijedlogu ojača poziciju glazbenih izvođača i to baš primjenjujući istovjetni model kakav su predvidjeli za zaštitu medijskih kuća i autora - putem organizacija za kolektivnu zaštitu prava.

Time bi se se regulirali odnosi čime bi svi sudionici mogli biti pravično obeštećeni za svoj rad i doprinos, što je i misija same Direktive. Na taj način bi se dokinula praksa "prvobitne industrijalizacije" u kojoj su se zloupotrebljavale monopolne tržišne pozicije.

Još iz kategorije

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

12.08.2022.

Linux Foundation i Snyk su u partnerstvu napravili izvještaj pod nazivom 'Stanje sigurnosti otvorenog koda' (eng. The State of Open Source Security) i razotkrili podosta zabrinjavajućih informacija vezanih uz zablude koje se tiču 'open sourcea' u prvom kvartalu ove godine.

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

11.08.2022.

Stanje na američkom tržištu rada u tehnološkom sektoru došlo je do razine na kojoj se u trećini svih objavljenih oglasa za posao traže softver developeri i inženjeri. Te brojke donosi Američki ured za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics), a tiču se situacije zaključno sa svibnjem.